Започва 30. Международен театрален фестивал „Варненско лято“

Юбилеят е почетен от министъра на културата Атанас Атанасов, който взе участие в откриващата пресконференция.

На 31 май от 12:00 часа в Националния пресклуб на БТА във Варна се проведе пресконференция по случай откриването на 30-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2022. От страна на организаторите участие взеха председателят на Настоятелството на фондация „Виа Фест“ Цветана Манева, директорът на фестивала Николай Йорданов, като пресконференцията беше почетена от министъра на културата Атанас Атанасов и заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов. Водещ и домакин беше генералният директор на БТА Кирил Вълчев, с когото фестивалът подписа договор за партньорство.

10-2022.05.31-МТФ-Варненско лято

Снимка: Росен Донев

„Щастлива съм с една успешна кауза в моя живот – Театралния фестивал“, каза актрисата Цветана Манева. Тя поздрави варненската публика, която според нея вече може да се нарече фестивална и оценяваща. Манева благодари на колегите си, защото вярват в това, което правят, както и на партньорите на фестивала през годините.

Голямата българска актриса получи от генералния директор на БТА Кирил Вълчев специален подарък – 11 нейни снимки от архива на пресфото на Агенцията, като първата е от 1976 година.

Снимка: Росен Донев

Снимка: Росен Донев

С трийсетте издания на този фестивал Варна вече е част от театралната фестивална карта не само в България, изтъкна Николай Йорданов. По думите му заслугата е на много хора, които са работили за събитието през годините. „Това е и причината фестивалната конференция през тази година да е с тема „Лабиринтите на паметта“, обясни Йорданов и допълни, че идеята на форума, който ще се проведе на 3 юни, е да се потърсят пътищата за опазването културната памет.

„Чувствам се смирен да бъда тук днес“, каза министър Атанасов. Той сподели, че нещо изпълнено с толкова много смисъл и душа като театралния фестивал „Варненско лято“ може да живее дълго и да се надгражда само заради хората, които го правят.

01-2022.05.31-МТФ-Варненско лято

Снимка: Росен Донев

Зам.-кметът Базитов също подчерта значението на приноса на всеки един за развитието на културата. Той посочи, че както БТА съхранява памет, така всички би било добре да си припомнят периодично, че нищо не започва от днес, а да пазят и съхраняват очертаното от предците ни.

Успех на фестивала пожелаха и домакините от Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова и от Държавния куклен театър във Варна Вера Стойкова.

Билети за фестивалните събития може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, както и на касите на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна и онлайн на bgbileti.com, а за отделни събития и от eventim.bg.

Следете програмата на viafest.org и на фейсбук профила ни https://www.facebook.com/varnasummerfestival.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2022 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Община Варна чрез фонд „Култура“, както и на Посолството на Кралство Нидерландия в България, на Институт Камойш, Камойш София и Посолство на Португалия, на Френския институт в България и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна |ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и Летен театър.

 

WordPress Image Lightbox