В разгара на летния сезон Европейската фестивална асоциация обяви специална селекция на лауреатите за 2017 година в рамките на платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Сред 715-те фестивала за изкуства на стария континент – носители на лейбъла „Европейски фестивал“, международно жури открои 26  «за изключителното им качество, за тяхната работа, принос и въздействие в техния контекст». Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който този юни имаше 25-то юбилейно издание, е част от престижната селекция. Мястото в нея го нарежда и сред номинираните за наградата на „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. Сред тях са още фестивали в сферата на изкуствата от Обединеното кралство, Германия, Холандия, Италия, Полша, Португалия, Франция, Грузия и други страни, включвайки мащабния Единбургски международен фестивал, Международният танцов фестивал в Прага, Фестивала за дигитални изкуства в Атина и др.

„Много съм удовлетворен от резултата, който е представителен за всички носители на лейбъла на „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, покриващ 39 държави. 26-те лауреата отразяват широкия географски обхват, многообразието на фестивали, различните форми на изкуство, както и силната социална ангажираност на форумите в цяла Европа.“ Това заяви председателят на финалното жури на „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ Павел Поторошчин.

Според правилата на селекцията журито не разглежда фестивалите, които са били номинирани за първата награда на платформата през 2015 година. Между тях се открояват Пражкото квадринале за сценография, Фестивалът за дигитални изкуства Ars Electronica в Линц, Европейското биенале за визуални изкуства Manifesta и др.

„Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ е международна фестивална платформа, лансирана от Европейската фестивална асоциация през 2014 г. и реализирана с подкрепата на Европейския съюз. Нейната основна цел е да спомогне за популяризирането на фестивалите за изкуства като част от културното пространство на Европа и да стимулира обмена помежду им. Платформата връчва така наречения лейбъл „Европейски фестивал“ – знак за качество, предлагащ международно признание за работата на фестивалите и разпространение на информация до по-широка публика и потенциални партньори. През 2015 г. за първи път се и връчи фестивалната награда „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на общо на 12 лауреати на лейбъла като признание за високите им постижения. На 18 септември тази година наградата ще бъде връчена за втори път по време на Салона на фестивалите за изкуства в Брюксел.

Над 25 фестивала в България са отличени с лейбъла за качество „Европейски фестивал“, а  Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е единственият форум от страната, който е селектиран сред лауреатите и е с номинация за наградата на престижната платформа.

 

 

WordPress Image Lightbox