От 1 до 11 юни Варна отново ще е домакин на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. По традиция най-големият театрален форум в страната ще покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, както и разнообразие от сценични форми в продукции на интересни чужди трупи.

За своето 26. издание фестивалът задълбочава сътрудничеството си с Международния музикален фестивал „Варненско лято“, съвместно с който реализира програмата „Интермецо“. В нейните рамки за първи път във Варна ще се представи едно  изключително сътрудничество в музикалната сцена днес – между уникалния вокален хор „Мистерията на българските гласове“ и един от най-големите гласове в популярната музика Лиса Джерард. Световноизвестната певица от дуото „Дед Кен Денс“, носителката на наградата „Златен глобус“ за музика (за филма „Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер), е специален гост на хора в техния нов албум „БууЧииМиш“. Той излиза официално в цял свят на 25 май  с продуцент Шуберт Мюзик Пъблишинг. Концертът във Варна ще е неговото първо сценично представяне в България. Първият сингъл от албума „Pora Sotunda“ беше издаден през декември 2017 г. и официално представен в ефира на BBC. Албумът съдържа още оригинални композиции и преработки на фолклорни мелодии, създадени от композиторите Петър Дундаков, Лиса Джерард и Джулс Максуел, които ще могат да се чуят на живо. На сцената ще излязат още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Давид Кукерман заедно с изтъкнати български музиканти и струнен оркестър от Варна с диригент Любомир Денев-син. Концертът ще е 12 юни от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.

Програма „Интермецо“ продължава партньорството на двата фестивала да представят сателитни прожекции от програмата Метрополитън опера на живо“ на една от водещите в света оперни сцени в Ню Йорк. В нейния актуален сезон българската прима Соня Йончева има рекордно участие в три продукции. Варненската публика ще има възможност да я види на кино-екран в спектакъла „Бохеми“ от Пучини на 14 юни от 19 ч. отново в зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.

В афиша на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ са включени също и други вълнуващи сценични продукции, излъчвани по сателит. Необичайният спектакъл на руския режисьор Тимофей Кулябин върху Чеховите „Три сестри“ на сцената на Театър „Красный факел“ в Новосибирск се превърна в истинска сензация не само в Русия, но и в Европа. В него актьорите изпълняват своите роли на жестомимичен език, с което режисьорът подчертава взаимното неразбиране и живеене сякаш в откъсната реалност на емблематичните Чехови герои. Представлението е построено като хореографска и музикална партитура с жестове и звук, като това придава необикновена интензивност и дълбочина на възприемането му. Във Варна публиката ще може да го съпреживее от кино-екран в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център – Варна на 2 юни (със субтитри на български и руски език) и на 5 юни (със субтитри на български и английски език).

Тази година от вече също традиционната програма на „Националният театър – Лондон на живо“ фестивалът ще представи хитовата продукция на първата британска сцена „Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен. Тя ще се види в съвременния прочит на Иво Ван Хове – един от най-интересните европейски театрални режисьори днес – и във версия на драматурга Патрик Марбър, познат като сценарист на филма „Отблизо“. Невероятната Рут Уилсън (сериала „Аферата“) прави запомнящо се превъплъщение на фаталната  и енигматична Хеда Габлер, една от знаковите героини в модерната драма. Прожекцията ще е на 8 юни отново в Зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център – Варна с превод на български език.

Билетите за всички събития от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ във Фестивалния и конгресен център – Варна вече са в продажба на неговите каси, както и онлайн на www.fccvarna.bg.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2018 се организира от Фондация „Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Програма „Интермецо“ се реализира в сътрудничество с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна – БНР, Телевизия и в-к „Черно море“, Дарик Радио – Варна, Народно дело, Литературен вестник, Petel.bg, Градското списание, въпреки.com и  Портал „Култура“.

На снимката: Лиса Джерард и Мистерията на българските гласове в репетициа за концерта им в Брюксел, април 2018. Фотограф: Ралица Султанова.

WordPress Image Lightbox