СРЕЩА-РАЗГОВОР С РЕЖИСЬОРА ЙЕРНЕЙ ЛОРЕНЦИ

Ден след представянето на спектакъла „Мъртвият идва за любимата си“ на словенския режисьор Йерней Лоренци в Театър „Българска армия“, на 10 юни от 18:30 ч. в 65 аудитория на Софийския университет публиката ще има възможност да се включи в среща-разговор с режисьора, модериран от проф. Людмил Димитров. Срещата се организира от магистърска програма „Литература, кино и визуална култура“ при Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

Йерней Лоренци е от най-изтъкнатите съвременни словенски режисьори, който се нарежда сред значимите имена в европейския театър днес. Той е роден през 1973 г. в Марибор. Още като гимназист прави първите си постановки в културния дом „Мъртъв театър Марибор“. Следва режисура за драматичен театър в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна в класа на професорите Миле Корун и Матяж Зупанчич. През 1999 г. се дипломира със спектакъла „Антигона“ по Софокъл. За кратко е художествен ръководител на театъра в Птуй. От 2006 г. преподава в Люблянската академия. Професор е по театрална режисура.

Йерней Лоренци придоби широка популярност и признание в България, след като на Световен театър в София гостуваха забележителните му постановки по „Буря“ от А. Островски, „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци и „Илиада“ по Омир. Тазгодишното издание на платформата представя неговия спектакъл „Мъртвият идва за любимата си“, като режисьорът е поканен да поставя и на сцената на Народния театър.

Модераторът на срещата, проф. Людмил Димитров, е изтъкнат преводач от словенски език и един от най-добрите познавачи на театралното творчество на Йерней Лоренци.

65 аудитория се намира в Южното крило на Ректората на Софийския университет, етаж 3.

WordPress Image Lightbox