Театрално-музикално пътешествие в близкия космос

Последна възможност за сезона да гледаме „КАСТОР/ Портрети на неизвестното“ на едни от най-интересните артисти на българската сцена на 6 и 7 април в РЦСИ „Топлоцентрала“.

След софийската премиера на „КАСТОР. Портрети на неизвестното“ в края на миналата година, музикално-драматичният и визуален пърформанс „КАСТОР/ ПОРТРЕТИ НА НЕИЗВЕСТНОТО“ на композитора Петър Дундаков, режисьора Явор Гърдев и сценографа Венелин Шурелов отново кани публиката в Голямата зала на РЦСИ „Топлоцентрала“ на 6 април от 20:00 ч. и на 7 април от 19:30 ч.

Спектакълът донесе номинация за наградата „Икар“ на Явор Гърдев този път в новата му роля на автор на текста „Кастор“. Тук той изненадва със съчетаването на стриктно документална основа, преминаваща постепенно в мистификация с научно-фантастичен характер, отиваща далеч напред във времето.

 

В основата на сюжета е Кастор Пек, обитател на пуста колония на екзопланета в най-близкия космос. Той започва да получава съобщения от самия себе си с указания как да предотврати предстоящата си смърт и постепенно пътуването му в космоса се превръща в пътуване из дебрите на собствената му личност. Дали мечтата на човек да достигне до далечни планети е само една утопия или може да се превърне в реална антиутопия?

Този въпрос е и изходна точка на дебата УТОПИИТЕ И АНТИУТОПИИТЕ ЗА ЧОВЕШКОТО БЪДЕЩЕ, който ще се състои след представлението на 6 април с участието на екипа на спектакъла и с модератор Камелия Николова.

В дебрите на неизвестното ще поведат изтъкнатите музиканти Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял), а в ролята на Кастор влиза актьорът Иван Бърнев.

Какво е неизвестното: Космосът или самите ние?

Петър Дундаков: „Неизвестното“ е територия, в която човек пита: кой съм аз? как и къде съществувам?

Кой е Кастор и какъв е неговият портрет?

Явор Гърдев: Кастор е един самотен човек, който постепенно разбира, че колкото повече търси параметрите на света извън себе си, толкова по-малко опори ще намери.

А какво е предизвикателството на пустотата?

Венелин Шурелов: Да видиш себе си в бъдещето. Да разговаряш със собствената си вероятност. Да картографираш промените с надеждата да запазиш разбирането.

 

„Кастор/ Портрети на неизвестното“ е разказ за познанието на човека и човешкото, през спектъра на интуицията за неизвестността, стаена в природата. Елементите на театралното се проникват от принципите на музикалното, визуалното и актьорското присъствие в равна мяра. Атмосферата на звука, линиите на инструменти и глас и разнообразието от енергия приковават зрителя/слушателя и той с цялото си същество улавя неизразимото с думи преживяване на връзката на всеки човек с цялата вселена. Венета Дойчева, „Литературен вестник“

Билети на касата на „Топлоцентрала“ всеки ден след 16:00 ч. и онлайн ТУК.

Продукцията се разпространява от Сдружение „Антракт“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант-2022″.

WordPress Image Lightbox