2021 | от 02 април, 19:00 ч. до 05 април, 19:00 ч. продължителност: 60 мин.
КИНЕМАТИКА
FACEBOOK
TWITTER
Адриен М & Клер Б – Франция

КИНЕМАТИКА

концепция Адриен Мондо

музика и звук Кристоф Сартори, Лоран Бюсон

светлинен дизайн Елза Револ, Жереми Шартие

драматургия Шарлот Фарс

звукови инженери Лойс Друглазе, Уилфрид Аберей, Кристоф Сартори, Пиер Ксукла

светлинни инженери Розамонд Арамбур, Джереми Шартие, Родолф Мартин

технически директор Алексис Бержерон

участват Сачи Норо (танц), Адриен Мондо (жонгльор)

Танц, жонглиране и дигитални изкуства приканват във въображението на детството.

В „Кинематика“ (2010) медийният артист Адриен Мондо обединява цирк, театър, танц и видео. Кинематика се нарича науката, която описва движението на тела и обекти, без да отчита причините за него. Така представлението отвежда зрителя във фантастично пътешествие из виртуални светове отвъд причинно-следствени закономерности.

Изпълнителите се оказват сред непрекъснато сменящи се виртуални изображения, част от изменчиви 3D пейзажи. Линии, точки, букви, дигитални обекти, проектирани върху плоски повърхности, изтъкават поетични пространства, с които телата си взаимодействат. Въображаемите реалности трансформират заобикалящия свят и разкриват свободата, стремежите и безкрайността, които хората носят в себе си. Танцьорката Сачи Норо странства сред движещите се образи заедно с жонгльора Адриен Мондо.

Спектакълът е отличен с Голямата награда на журито на Международния конкурс за Танц и нови технология на Дигиталния фестивал 2009 в Анген-ле-Бен, Франция.

За мен жонглирането е интересно с това, че в него движението може да придобие най-разнообразни форми, независимо дали предметите и телата са реални или виртуални. В „Кинематика“ водещо за нас беше експериментирането с движението като източник на емоции. Представлението се изгради интуитивно около въображаеми дигитални пейзажи, в които телата си играят с различни обекти. По време на криволичещия творчески процес избрах да се лиша от всичко излишно. Сценографията е крайно опростена, за да направи възможно разкриването на огромно пространство: празните страници на отворена книга предстоят да бъдат изписани. Стремях се да се оттласна от конкретния разказ, следвайки дълбокото си и неумолимо желание да „създам медия за възможно най-широко въображение“, накратко, да позволя на публиката напълно да се потопи в представлението… Искам да използвам огромното разнообразие от възможности, предлагани от съвременните технологии, отвъд чистото увлечение по образите и да им задавам грешки, да изтъквам тяхната уязвимост, да им придавам и поетичност, така че в ерата на постдигиталното представление технологията вече да не е просто алиби.

Адриен Мондо, 2010

Компанията „Адриен М & Клер Б“ е основана през 2011 г. от мултидисциплинарния артист, компютърен специалист и жонгльор Адриен Мордо и визуалната артистка Клер Барден, която работи в сферата на графичния дизайн и сценография. Заедно те създават разнообразни творби – от сценични представления до инсталации в сферата на дигиталните и живи изкуства. Те поставят човешкото тяло в диалог с графични и дигитални артистични практики. Работите им се отличават с поетичен визуален език, разгръщащ се в удоволствието от играта между реални и виртуални измерения, провокиращи въображението. Сред успешните им продукции са „Хаканаи“ (2013) – спектакъл за един изпълнител в имерсивна среда, който българските зрители имаха възможността да видят през 2018 г. в рамките на МТФ „Варненско лято“ и „Световен театър в София“; „Пиксел“ (2014) заедно с Мурад Мурзики, хореографски център в Кретей и компания „Käfig“, както и „Движение на въздуха“ (2015), отличена с наградата за дигитални изкуства SACD Digital Creation за 2015 г.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 2 април, 19:00 ч. до 5 април, 19:00 ч.

Адриен Мондо за „Кинематика“: в Инфо+

Те танцуват с технологията – интервю с Клер Барден на varnasummerfest.viafest.org

Въведение в спектакъла:

Трейлър:

Копродукция на: Hexagone scène nationale Arts Sciences – Мейлан, Франция; La Ferme du Buisson, scène nationale de Marne-la-Vallée, Франция; Elmediator, scène conventionnée musiques actuelles et arts numériques – Перпинян, Франция; [ars] numerica, centre européen pour les arts numériques – Монбеляр, Франция; Les Subsistances – Лион, Франция;

Manège.mons/CECN, Белгия; Centre des Arts – Анген-ле-Бен, Франция.

Реализира се с финансовата подкрепа на: Министерството на културата и комуникацията, Регионална културна дирекция на Оверн-Орна-Алпи, както и на Регионалния съвет на Орна-Алпи, Conseil Régional Rhône-Alpes, Генералния съвет на Изер и Вила Гренобъл.

С подкрепата на: Художествен театър, Гренобъл.

Компанията „Адриен М & Клер Б“ е акредитирана от Регионална културна дирекция на Оверн-Орна-Алпи, Регион Оверн-Орна-Алпи и е подкрепена от Град Лион.

 

продължителност: 60 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Image Lightbox