2021 | от 25 юни, 19:00 ч. до 28 юни, 19:00 ч.
МАКС БЛЕК, ИЛИ 62 НАЧИНА ДА СИ ПОДПРЕШ С РЪКА ГЛАВАТА
FACEBOOK
TWITTER
Електроцентрала Станиславски – Москва, Русия

МАКС БЛЕК, ИЛИ 62 НАЧИНА ДА СИ ПОДПРЕШ С РЪКА ГЛАВАТА

Режисура и композиция: Хайнер Гьобелс

Звуков дизайн: Александър Миклин

Семплинг на живо: Владимир Горлински

Дистрибутор: Stage Russia

Участват: Александър Пантелеев

„Макс Блек, или 62 начина да си подпреш с ръка главата“ (2015) е музикално-театрален спектакъл на именития немски режисьор и композитор Хайнер Гьобелс. Той пренася в съзнанието на Макс Блек (1909-1988), американски математик и философ, който се посвещава да изследва логиката на неопределеното и невероятното. В своето новаторско авторско представление в естетиката на съвременния музикален театър Хайнер Гьобелс съчетава текстове на Блек с цитати от съчинения на поета и есеист Пол Валери, както и на философите Георг Лихтенберг и Лудвиг Витгенщайн, за да разкрие същността на научните открития на Блек.  Осветление, пиротехнически ефекти и акустични мелодии се обединяват, за да съживят лабораторията на учения.

Хайнер Гьобелс е немски композитор, режисьор, куратор и преподавател. Роден през 1952 г., той завършва социология и музика. Създава композиции за ансамбли и оркестри, като  сътрудничи с някои от най-добрите музикални формации – Ensemble Modern, Orchestra in the Age of Enlightenment, Berlin Philharmonics и др.

След студентските си години, пред 1970-те Хайнер Гьобелс става част от немската алтернативна музикална сцена. Тогава той започва да пише и театрална музика (за режисьори като Ханс Нойенфелс, Клаус Пейман, Матиас Лангхоф и др.), а също филмова и балетна музика (за Франкфуртския балет). През 1980-те години той започва да композира и режисира аудио-пиеси и концерти. От 1990-те години насам той става и един от най-големите новатори в съвременния музикален театър. Сред знаковите му представления са „Черно върху бяло“ (1996), „Пейзаж с далечни роднини“ (2002) съвместно с Ensemble Modern,  „Ou bien le débarquement désastreux“ („Или злополучно приземяване“1993), „Макс Блек“ (първа версия от 1998 г. в Театър Види – Лозана и последваща от 2015 г.), „Ераритяритяка“ (2004) с френския актьор Андре Уилмс, „Хаширигаки“ (2000), „Песни за войните, които съм видял“ (2007), „Отидох до къщата, но не влязох в нея“ (2008) по текстове на  Т. С. Елиът, Морис Бланшо, Франц Кафка и Самюъл Бекет, както спектакълът без актьори „Нещата на Щифтер“ (2007), с отправна точка творчеството на писателя Алберт Щифтер и др.

Хайнер Гьобелс създава инсталации за Център „Жорж Помпиду“ (Париж), Музея за съвременно изкуство в Лион, за престижните изложения Documenta VIII и Documenta X (Касел, Германия) и мн. др.

От 2012 до 2014 г. е артистичен директор на Рурското триенале – Международен фестивал на изкуствата в Германия, за който поставя „Europeras 1&2“ от Джон Кейдж (2012), „Delusion of the Fury“ от Хари Парч (2013) и „De Materie“ от Луис Андриесен (2014).

По време на неговото ръководство фестивалът продуцира спектакли на едни от водещите режисьори и композитори в съвременните сценични изкуства като Рьожи Икеа, Ромео Кастелучи, Боб Уилсън, хореографите Анне Тереза Де Кеерсмакер, Борис Шармац и др.

 Хайнер Гьобелс е награждаван с множество музикални, театрални и радио награди. Номиниран е два пъти за наградата Грами, носител е на Европейската театрална награда (2001) и Международната награда „Хенрик Ибсен“ (2012).

Член на няколко академии по изкуствата, носител на почетно звание „Honorable fellow“ от Dartington College of Arts и Central School of Speech and Drama, Лондон; член на научно дружество в Института за академични изследвания, Берлин (2007/08) и гост лектор в Университет „Корнел“, Итака, САЩ.

През 1990-те започва активно да участва в развитието на сценичните изкуства като гост-преподавател, автор на множество публикации, лектор. През 1999 г. става професор в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия. От 2002 до 2011 г. е главен изпълнителен директор на института и спомага за развитието му. През 2006 г. е избран за президент на Театралната академия в Хесен.

През 2018 г. по време на гостуването му България, Хайнер Гьобелс е удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“ от Националната академия за театрално и филмово изкуство в София.

Автор е на две книги „Композицията като постановка“ (2002) и „Естетика на отсъствието“ (2012).

www.heinergoebbels.com

 

Излъчването на спектакъла е със свободен достъп за 72 часа от 25 юни, 19:00 ч. до 28 юни, 19:00 ч.

На руски език със субтитри на български.

Въведение:

Трейлър:

Съдържа мигащи светлини.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Олимпия Орлова

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Image Lightbox