За проекта

met-za-nas-hero-1

 

МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА НА ЖИВО ОТ НЮ ЙОРК

Фондация „Америка за България” и Фондация „Виа Фест” стартират през 2014 г.  в България международния проект „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк”, който осъществяват заедно до 2019 г. Той включва сателитни излъчвания в HD-формат на една от най-престижните оперни институции в цял свят.

Под ръководството на Питър Гелб, който успява да привлече някои от най-ярките фигури на оперния и театралния свят, след 2006 г. Метрополитън опера се превръща в една от най-иновативните сцени за класическо музикално изкуство. Технологията на сателитните излъчвания дава възможност на публиката в различни точки на света да гледа и слуша именити композитори, инструменталисти, диригенти и певци в реално време, и да съпреживее спектаклите едновременно със зрителите в салона на Метрополитън. Тази невероятна концентрация на енергия и усещане за свързаност на многохилядните оперни почитатели превръща „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк” в очаквано събитие за публиката в повече от 3000 кино-театри в 65 страни.

Благодарение на него зрителите и в България можеха редовно да гледат постиженията на големите оперни артисти днес като Анна Нетребко, Диана Дамрау, Джойс Ди Донато, Дмитрий Хвосторовски, Елина Гаранча, Изабел Ленард, Йонас Кауфман, Рене Флеминг, Роберто Аланя, Соня Йончева, Хавиер Камарена, Хуан Диего Флорес и много други. Освен на първокласни постановки от класическия оперен репертоар на именити режисьори като Франко Дзиферели, Робер Льопаж и Ейдриън Ноубел, те станаха свидетели и на премиери в МЕТ на произведения на значими съвременни композитори като Кая Саариахо, Никълъс Райт или Томас Адес.

Проектът демонстрира неочакваните възможности за ново преживяване на сценичното изкуството чрез хибрида между опера, кино и телевизия. Освен в София, където той  се реализира и благодарение на партньорството със Столична община,  през годините прожекции се осъществиха и във Варна в рамките на Международния театрален и на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, в Пловдив с партньорството на „Дни на музиката в Балабановата къща“ и в Русе съвместно с „Мартенски музикални дни“. Всички спектакли са придружавани  със субтитри на български и английски език.

От фондация „Виа Фест“ се надяваме да привлечем нови партньори и да продължим да срещаме българската публика с най-големите постижения на световното оперно изкуство.

WordPress Lightbox