“Травиата” със Соня Йончева – част от програмата на „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“

la_traviatasonyayonchevackenhoward3

Оперният шедьовър ще бъде излъчен в София, Пловдив, Русе и Варна

Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева, която бе сред номинираните за награда “Грами” тази година в категорията „Най-добър оперен запис“, ще може да бъде видяна и от българската публика, благодарение на програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”. Оперната класика “Травиата” с участието на Соня Йончева като Виолета Валери ще гледаме традиционно в София, за първи път в Пловдив в рамките на “Дни на Балабановата къща”, както и в Русе в рамките на “Мартенски музикални дни”. Прожекция на знаменитата постановка с режисьор Вили Декер ще е и част от юбилейния 25-ти Международен театрален фестивал „Варненски лято“. Излъчванията ще бъдат на следните дати:

11 март – София – Cinema City Mall of Sofia
15 и 22 март (повторение) – София – Cinema City Mall of Sofia
18 март – Русе – Cinema City
18 май – Пловдив – Cinema City
12 юни – Варна – Фестивален и конгресен център

Билетите за излъчванията в София и Русе вече са в продажба на cinemacity.bg. За повече информация за представленията във Варна и Пловдив следете страницата на програмата във Facebook и нейния блог.

Соня Йончева представя за първи път своята интерпретация на обречената курти-занка Виолета Валери на престижната сцена на Метрополитън опера, а заедно с нея е изгряващият американски тенор Майкъл Фабиано в ролята на Алфред. Томас Хемпсън пее една от своите най-добри партии – тази на Жорж Жермон, осъдител-ния баща на Алфред.
След големите успехи на нюйоркска сцена като Мими, Джилда и Дездемона, Соня Йончева отново се превъплъщава в трагична оперна героиня. Виолета Валери се смята за върхова роля за всяко сопрано, заради неизчерпаемите вокални и драма-тични възможности, които тя дава. Българската оперна прима вълнува с дълбочината и естествеността на интерпретацията си, в която не се притеснява да вложи и затрогваща искреност.

„Соня Йончева добавя името си към списъка от велики Виолети на сцената на Метрополитън”, казва Джеймс Джордан от в-к „Обзървър“, а Ню Йорк Таймс пише, че българското сопрано е изпълнила ролята с „неустоима виталност и чувственост”.

Преди броени дни излезе и вторият самостоятелен албум на Соня Йончева – Han-del, издаден от Вирджиния Рекърдс/Sony Classical, с който оперната дива влезе в класацията Албум на седмицата на Таймс и Съндей таймс.

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” се осъществява от фондация “Виа Фест” и фондация “Америка за България”.

america_for_bulgaria_logo_new_150

WordPress Lightbox