2017 Cinema City /Mall of Sofia/ | 07 октомври , 19:55 ч.
11 октомври , 19:00 ч.
НОРМА
FACEBOOK
GOOGLE
http://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0/
TWITTER
НОВА ПРОДУКЦИЯ

НОРМА

от Винченцо Белини

Либрето  Феличе Романи

Диригент Карло Рици

Постановка Сър Дейвид МакВикар

Сценограф Робърт Джоунс

Костюми Мориц Юнге

Осветление Поли Констабъл

 

участват:
Сондра Радвановски (Норма), Джойс ДиДонато (Адалджиза), Джоузеф Калея (Полионе), Матю Роуз (Оровезо)

Този сезон започва с нова продукция на белкантовата трагедия на Белини „Норма“, в която блести звездата Сондра Радвановски в главната роля. Певицата я изпълнява с голям успех в Метрополитън и през 2013 г., но също така в Канадската оперна компания, в оперните театри в Сан Франциско и Чикаго, в Баварската опера и театър „Лисеу“ в Барселона. Затова Радвановски е смятана за една от водещите интерпретаторки в света на тази култова героиня. Прочутата Джойс ДиДонато е другата звезда в постановката като Адалджиза, младата жрица и съперница на Норма в любовта към Полионе, който ще бъде изпълнен от един от големите тенори на нашето време – малтиеца Джоузеф Калея.

Либретото на Феличе Романи е написано по едноименната трагедия на Александър Суме. Авторът на операта е едва 30-годишен по време на премиерата в Ла Скала, Милано, на 26 декември 1831 г., когато легендарната певица Джудита Паста прави своя дебют. Наричан „Моцарт от Катания“, Белини създава 11 изключително красиви и мелодични произведения за оперната сцена. Неговата Норма – върховната жрица на друидите, е една от най-взискателните роли в сопрановия репертоар. Действието се развива в Галия по време на завладяването й от Римската империя. За разлика от повечето предишни художествени произведения, които представят римляните като носители на цивилизацията, в операта на Белини те са корумпирани експлоататори на галска земя. Опитният режисьор Дейвид МакВикар поставя действието дълбоко в друидските гори, за да добави драматизъм и тъмни краски към трагичната история за любов и предателство.


Радвановски, също като Калас, е изключително надарена актриса и певица; нейната Норма е колкото вокално, толкова и театрално чудо.

The Globe and Mail

На снимката: Сондра Радвановски (Норма)

продължителност: 210 мин. (1 антракт)

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Paola Kudacki

FACEBOOK
GOOGLE
http://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0/
TWITTER