ВЪВЕДЕНИЯ В ПРОГРАМАТА НА СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

ВЪВЕДЕНИЯ В ПРОГРАМАТА НА СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

Театроведи, артисти и драматурзи разказват за представленията от дигиталната селекция на платформата в специални видео въведения.

На страницата на спектаклите, които можете да посетите от секция Програма, ви очакват специални видео въведения. За първи път Световен театър в София прилага този формат, в който театрални и танцови професионалисти представят допълнителна и интересна информация за излъчваните спектакли. Видео въведенията можете да намерите и в нашия Youtube канал, който периодично се обновява с ново съдържание.

Screenshot_2020-11-11 Николай Йорданов за Три сестри с режисьор Габор Томпа Въведение в Световен театър в София 2020

Драматургът на Дойчес театър – Клаус Цезар, разказва пред Ангелина Георгиева за начина на работа на немския режисьор Юрген Гош, който го прави така отличителен. Режисьорът Стефан Москов споделя пред Венета Дойчева за процеса на създаване на спектакъла „Дом №13“ в театър „Талия“ в Хамбург от 1997 г., който му носи широка популярност в Германия. Хореографът Мила Искренова ни въвежда в съвременната интерпретация на „Лебедово езеро“, която световноизвестният танцов артист Александър Екман предприема в неговата дръзка и неочаквана постановка, като я съпоставя и с други знакови авторски версии на този „балет на балетите“. Театроведът Николай Йорданов въвежда в света на „Три сестри“ на режисьора Габор Томпа, а Албена Тагарева разказва подробности около създаването на филма на Мило Рау „Радио на омразата“ за едноименната му постановка, като изтъква и особеностите на неговия документален и политически театър.

Скоро можете да научите от театроведа Камелия Николова защо спектакълът „Хамлетмашина“ е толкова специален за режисьора Димитър Гочев, а също и как журналистът Георги Тошев е преживял на живо „Сънят на Андерсен“ на легендарния режисьор Еуженио Барба. Албена Тагарева ще разкрие подробности около сюжета на документалния спектакъл „Наблюдатели“ на Крищоф Келемен за унгарските тайни служби през 1960-те, а Елена Ангелова ще сподели за тайната на магнетичната сила на спектакъла на белгийската компания tg STAN.

WordPress Video Lightbox Plugin