2020 Дигитално издание | 14 ноември, 19:00 ч.
БДЕНИЕ
FACEBOOK
TWITTER
Mueca Films & Компания „Финци Паска“ – Швейцария

БДЕНИЕ

Режисьори: Фасундо и Хуан Понсе де Леон

Сценарий: Фасундо Понсе де Леон
Изпълнителни продуценти: Жули Хамелин, Антонио Вергамини
Оператори: Хуан Понсе де Леон, Начо Ечебериа
Монтаж: Хуан и Фасундо Понсе де Леон

Музика: Мария Бонзаниго/ RSI Швейцарска радио и телевизия, Оркестърът на италианска Швейцария

Документален филм за спектакъла „Истината“ (La Verita) на една от компаниите-емблеми в съвременния цирк – „Финци Паска“.  Той е вдъхновен от картината „Безумният Тристан“ на Салвадор Дали – от състоянието на съноподобно будуване, което тя внушава. Картината се появява и като част от декора на спектакъла. В него 11 артисти – едновременно акробати, танцьори, актьори и певци, преминават през сюрреалистична поредица от образи. Заплита се любовна история, разсъждава се за истината и накрая се получава истинска акробатична поема. Спектакълът артистично съчетава театър и цирк, акробатика и клоунада. Филмът проследява репетиционния процес и чрез интервюта с целия творчески екип въвежда зрителите в естетиката на съвременния цирк – популярен и изключително креативен жанр в сценичните изкуства днес.

„Езикът на акробатиката, на физическия театър може лесно да завладее територия, където не е нито ден, нито нощ; където светлината не нахлува в реалността, а я формира, измисля или преоткрива. Езикът на акробатите провокира нашето подсъзнание и ни подтиква да виждаме вътрешни пейзажи, които изглеждат по-истински от реалността. През деня или през нощта са разположени пейзажите на Дали? Отговорът е: нито едно от двете; картините на Дали принадлежат към друго измерение, измерението на сънищата.“ Даниеле Финци Паска

Компания „Финци Паска“ е основана от Антонио Вергамини, Даниеле Финци Паска, Уго Гаргиуло, Джули Хамелин Финци (†) и Мария Бонзаниго през 2011 г., като продължава работата на Teatro Sunil и на Inlevitas. В продължение на 37 години те разработват открояваща се естетика и индивидуален стил, заедно със собствена философия за обучение на актьора, акробата, музиканта, танцьора. Театър, танц, акробатика, цирк, опера и документално кино – работата на компания „Финци Паска“ обединява всички тях. Тя е базирана в Лугано (Швейцария) и има зад гърба си над 35 спектакъла. Създава 3 олимпийски церемонии (Торино 2006 и Сочи 2014, както за олимпийските, така и за параолимпийските игри), 2 спектакъла за „Цирк дьо Солей“ и 6 опери. Поставя и мащабни специални събития в различни градове по света.

Със субтитри на български език и на английски език.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 14 ноември до 19 ч. на 17 ноември само на територията на България.

Свободен достъп.

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 67 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin