2016 Народен театър „Иван Вазов“ | 15 юни, 19.00 - 21.15 ч.
16 юни , 19.00 - 21.15 ч.
В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО
INSTAGRAM
FACEBOOK
ДОЙЧЕС ТЕАТЪР – БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ

В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО

от Самюъл Бекет
превод на немски: Елмар Топховен
режисьор: Иван Пантелеев
сценография и костюми: Марк Ламерт
асистент-сценограф: Улрих Белашк
асистент-костюмограф: Карин Роземан
осветление: Роберт Грауел
звуков дизайн: Мартин Персон
драматург: Клаус Цезар
участват: Волфрам Кох, Самуел Финци, Андреас Дьолер, Кристиан Грасхоф

Копродукция на Дойчес Театър – Берлин и Рурски фестивал Реклингхаузен

В памет на Димитър Гочев.

Път. Дърво. Вечер. Две действия, два пъти по двама души: Владимир и Естрагон, Поцо и Лъки. Понякога минава и едно момче. Нищо не се случва. И както се казва в първата реплика в текста на Бекет: „Няма какво да се прави“. Може само да се чака. И да се говори. Като че ли това е единственият начин човек да се увери, че е жив. Като че ли повтарящите се ритуали на говореното служат единствено за това да направят света и преминаващото време по-поносими. Да играеш с думите става равносилно на това да се спасиш.

Постановката по емблематичната за театъра на абсурда пиеса е започната  в „Дойчес театър“ от големия режисьор Димитър Гочев (1943 – 2013), който не успява да я довърши. Гочев оставя дълбока следа в европейския театър с неповторимия микс от лаконичност, хумор, поезия и загадъчност. Актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци, както и режисьорът Иван Пантелеев са сред близките театрални сподвижници на Гочев в Германия, с които той прави някои от най-добрите си представления. Именно по желание на актьорите постановката накрая стига до сцената и е посветена на неговата памет. Тя постига силен отзвук сред публиката и критиката, които изтъкват виртуозността, изключителната енергия и креативност в играта на Кох и Финци. За своето изпълнение в ролите на Естрагон и Владимир те получават престижната театрална награда за актьорско изкуство <Пръстен „Гертруд Айзолд“> 2015, а представлението е избрано сред десетте забележителни постановки на театралния фестивал на немскоезичния театър „Theatertreffen Berlin” 2015.

Иван Пантелеев завършва Театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, София. Поставя текстове от А. П. Чехов, Джеймс Джойс, Луиджи Пирандело, Й. В. Гьоте, Хайнер Мюлер и др. в София, Рига, Авиньнон и Стокхолм. През 1998/99 е стипендиант на Академия „Шлос Солитюд” в Щутгарт. Поставя в държавните театри в Щутгарт, Цюрих, Люцерн. В Берлин работи и в двете най-големи и престижни сцени – Дойчес театър и Фолксбюне. Автор и режисьор на документалния филм за живота и творчеството на Димитър Гочев „Хомо луденс” (2008). От 2010 година е гост-преподавател по Режисура в Театралната академия „Ернст Буш” в Берлин.

Самуел Финци изучава Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, София, а от началото на 90-те години започва кариерата си в Германия.  Развива се като актьор в дългогодишната съвместна работа с Димитър Гочев. Между 2003-2005 г. работи в театър Фолксбюне – Берлин. От 2006 г. е в трупата на Дойчес театър – Берлин. Работи с едни от най-изтъкнатите режисьори от немскоезичната и европейска сцена Димитър Гочев, Бено Бесон, Юрген Гош, Робърт Уилсън, Франк Касторф, Йохан Симонс и др. За ролята на Владимир във „В очакване на Годо” немското списание „Theater Heute” го обявява за „Актьор на годината 2015“.

Със субтитри на български и английски език.

Билети онлайн

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт, програма „Театрални пространства“.

logo11

CargoPlanet_Logo_blue

Цени на билети: 20/15/12/10 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Arno Declair

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin