2023 РЦСИ „Топлоцентрала“, Голяма зала | 04 юни, 19:30 ч.
ДА ЯЗДИШ ОБЛАК
INSTAGRAM
FACEBOOK
Раби Мруе (Ливан/ Германия)

ДА ЯЗДИШ ОБЛАК

Представление на Раби Мруе

Текст и режисура Раби Мруе

С участието на Ясер Мруе

В сътрудничество със Сармад Луис

Асистент Петра Серхал и Дина Кури

С подкрепата на Fonds Podiumkunsten, Prins Claus Fonds, Hivos & Stichting DOEN – (Нидерландия)

Снимки – една изчезва и се появява друга. През повечето време той не разбира връзката между тях. Има нужда от някого, който добре го познава, за да му разкаже повече и да приведе образите в движение. Когато спомените в съзнанието са като откъслечни снимки, без да се свързват със сцени от миналото, как работи паметта?

„Да яздиш облак“ на режисьора Раби Мруе по впечатляващ начин преплита личното и политическото. За представлението той кани своя брат Ясер да изиграе ролята на персонаж, с когото споделят обща история. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. „Да яздиш облак“ въвлича в завладяващо размишление за крехкия процес на създаване на лична биография – една сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност.

Раби Мруе е мултидисциплинарен артист от Ливан, базиран в Берлин, който се изявява в сферата на съвременните визуални изкуства, театъра и пърформанса. Той е съосновател и член на борда на Бейрутския център за изкуство (BAC), редактор на авторитетното списание за театър TDR: The Drama Review (Ню Йорк) и режисьор към театър „Мюнхнер Камершпиле“, Германия. Той постига международно признание и негови работи се представят във водещи музеи, галерии и сцени по света. Раби Мруе гостува за първи път в България със своя документален спектакъл „ В търсене на изчезналия служител“.

На арабски език със субтитри на български и английски.
 
Представя се съвместно със Сдружение „Антракт“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022
 
Специални благодарности на: Lina Saneh, Frie Leysen, Mroué’s family (Souad, Ahmad, Ammar, Ziad, Maha, Mazen, Nabil и Fatima Bazzi), Ahlam Awada, Samar Maakaroun, Janine Broud, Karma и Nadi Louis.
Благодарности на: Hito Steyerl, Manal Khader, Eric Baudelaire, Paul Khodr, Lamia Joreige, Joanna Hadjithomas and Khalil Joreige, Fariba Derakhshani, Mohamad Hojeiry, Matthias Lilienthal, Ali Zuraik, Louis Family, Petra Serhal, Hagop Derghougassian, Ziad Mroué, Christine Tohmé и Ashkal Alwan.

Цени на билети: 20 лв./ 15 лв. (за учащи и пенсионери) продължителност: 65 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Sommerszene Salzburg/Bernhard Müller

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin