2023 Народен театър „Иван Вазов“ | 15 юни, 19:00 ч.
ЖИВОТЪТ Е СЪН
FACEBOOK
„Чийк бай джаул“ – Обединеното кралство & Национална компания за класически театър – Мадрид, Испания

ЖИВОТЪТ Е СЪН

от Педро Калдерон де ла Барка

Режисьор: Деклан Донелан

Сценограф: Ник Ормерод

Асистент режисьор: Хосе Корал 

Осветление: Ганеча Хил

Звуков дизайн и композитор: Фернандо Епелде

Сценично движение: Амая Галеоте

Драматургичен консултант: Педро Вийора

Асистент сценограф: Алесио Мелони

Копродукция на „Чийк бай джаул“, Национална компания за класически театър (CNTC Мадрид) и LAZONA; в сътрудничество с Барбикан, Лондон, и Национален театър d’ALBI•Tarn, Франция.

участват:
Ернесто Ариас, Принсе Езеянуим, Давид Луке, Ребека Матеян, Мануел Моя, Алфредо Новал, Гоизалде Нуньес, Антонио Прието, Ирене Серано


Билети онлайн от Eventim

Основаната през 1981 г. в Лондон компания „Чийк бай джаул“ от режисьора Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод вече няколко десетилетия се радва на световна популярност и признание заради своите проникновени съвременни интерпретации на класическата драматургия.  Техният театър, съсредоточен върху изкуството на актьора, приковава вниманието на хиляди зрители и изследователи. Спектаклите на компанията са отличавани многократно с престижни международни награди като „Златна маска“, „Лорънс Оливие“ и др. Двамата основатели са носители на Ордена на британската империя, а Деклан Донелан получава „Златен лъв“ за цялостно творчество от Биеналето във Венеция.

След като успешно представи „Андромаха“ през 2008 г., Световен театър в София кани най-новата продукция на „Чийк бай джаул“ – „Животът е сън“, за която те за първи път работят с трупата на Националната компания за класически театър в Мадрид. Заедно те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17. век, наричан още „испанския златен век“, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Принц, окован в планина. Млада жена, преоблечена като мъж, търси отмъщение. Революция, любов, убийство – но в „Животът е сън“ всичко реално ли е или е само сън? Заедно с актьорите на една от водещите испански трупи, Донелан и Ормерод създават отново впечатляващ спектакъл, който вече жъне успехи по международните сцени.

„Шекспир, Софокъл, Калдерон… Класиката просъществува във времето и неизменно говори за настоящето: отпреди 400 години или от днес. Ние не спираме да я поставяме, защото тя продължава да споделя проникновения за живота. Тя изследва нашите самозаблуди и нашето величие, нашите взаимоотношенияи нашите системи, като ни помага да открием какво е нужно, за да бъдем себе си.”
Деклан Донелан

Представянето на спектакъла е придружено от уъркшоп, който Деклан Донелан и Ник Ормерод ще проведат със студенти от НАТФИЗ.

Награда „Талия“ 2023 на Испанската академия за изпълнителски изкуства за поддържаща женска роля (Гоизалде Нуньес) и номинация за поддържаща мъжка роля (Ернесто Ариас)

Номинация за испанската театрална награда Premios Max 2023 за водеща мъжка роля (Алфредо Новал)

На испански език със субтитри на български и английски.

Представянето на продукцията се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022“.

 

Цени на билети: 70, 60, 50, 40, 30, 25 лв. / 15 лв. (за учащи и пенсионери) продължителност: 120 мин.

ГАЛЕРИЯ

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Video Lightbox Plugin