2016 Театър Азарян | 10 юни, 19.00 - 20.00 ч.
КОРЕКЦИЯ
INSTAGRAM
FACEBOOK
КОМПАНИЯ VerTeDance / ИРЖИ ХАВЕЛКА / CLARINET FACTORY – ПРАГА, ЧЕХИЯ

КОРЕКЦИЯ

Режисьор: Иржи Хавелка
Хореография и изпълнение: Вероника Книтлова, Марта Търпишовска, Тереза Ондрова, Мартина Хайдил Лацова, Хелена Аренбергова, Каролина Хейнова, Робо Нижник, Яро Ондруш, Радо Пиоварчи, Петър Опавски, Михаел Воденка
Музика на живо: Clarinet Factory
Светлинен дизайн: Катарина Дурицова
Сценография и костюми: Дада Немечек
Продукция на VerTeDance o.s., danceWATCH – Каролина Хейнова
Град Прага, Министерството на културата на Чехия, Foundation Život umělce, METROSTAV a.s., Tanec Praha NGO / Ponec – The Dance Venue, Čtyři dny o.s., ALT@RT

„Корекция“ е изненадващ и необикновен спектакъл, замислен от един от най-добрите съвременни чешки театрални режисьори – Иржи Хавелка, заедно с танцьорите и хореографите от компания VerTeDance и кларнетистите от групата Clarinet Factory.

Представете си свят, в който колкото и да се опитваш да се придвижиш напред, оставаш винаги на същото място. „Корекция” създава неговия образ като поставя танцьорите пред необичайни препятствия и ограничения. Те са използвани креативно и в резултат се получава въздействащ, човешки спектакъл за липсата на свобода, за изолацията, за силата да взимаме решения. Телата следват своите рефлекси, извиват се, огъват се, тласкат се напосоки, падат и се изправят. Всяко изгубено равновесие се възстановява, но  еквилибристичната игра продължава. Изкусно, оригинално и с фино чувство за хумор, представлението се занимава с противоречивите разбирания за свободата: губим ли нещо, когато сме свободни и кога липсата на свобода води до привидно облекчение и дори до конформизъм?

„Корекция” получава наградата на чешката критика за „най-добро танцово представление“ за 2014, след което следват покани на множество престижни чешки и международни театрални и танцови форуми, където продължава да печели награди. Най-значимите сред тях са наградата Herald Angels в Единбург, награда на публиката от Европейски фестивал – Бирмингам 2015, награда на фестивала МЕSS – Сараево, номинация за британската награда Total Theatre и др.

Иржи Хавелка живее и работи в Прага като режисьор, автор и актьор. Завършва програмата по Режисура за алтернативен и куклен театър в Пражката академия за изпълнителски изкуства. През 2008 печели наградата „Алфред Радок” – „талант на годината”, а два от неговите спектакли са номинирани за наградата на „Театрален вестник“. Основен член на популярната чешка алтернативна театрална компания Vosto5. Прави и международни проекти, като един от най-популярните сред тях е концертът на световноизвестната британска група The Tiger Lilies в Театър „Archa“. През 2013 създава два много оригинални спектакъла – „Последният трик на Жорж Мелиес” и „Духова музика”, които влизат в топ-листата за „спектакъл на годината”.

Компания VerTeDance e основана през 2004 г.  и е единствената чешка компания, която печели три пъти най-престижното отличие за съвременен танц в Чехия – наградата за „най-добро танцово представление”.

Clarinet Factory е група от кларнетисти, свирещи класика, джаз, етно, електронна музика, филмова музика.

Билети онлайн

Гледайте „Корекция“ и на Международен театрален фестивал „Варненско лято“.

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Чешки център – София и Министерство на културата на Чехия.

logos2  bar.ces.neg  XXI Salon

Цени на билети: 15/12 лв.; 10 лв. за учащи и пенсионери

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Vojtěch Brtnický and Radek Holeš

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin