2020 Дигитално издание | 18 ноември, 19:00 ч.
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО
FACEBOOK
TWITTER
Норвежка национална опера и балет – Осло, Норвегия

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

Режисура, хореография и сценография: Александър Екман

Музика: Микаел Карлсон

Режисьор на филмираната версия: Джеф Тюдор 

Филмираната версия е копродукция на Норвежката национална опера и балет, NRK и 3 minutes West в сътрудничество с Arthaus Musik © DNO&B 

Дистрибутор: EuroArts

Александър Екман е от майсторите на съвременната хореография. Той получава световно признание с неговите мащабни, изпълнени с хумор и находчивост танцови спектакли, в които съчетава класика и съвременност. Така е и в „Лебедово езеро“. Заедно с шведския композитор Микаел Карлсон той създава изобретателна и оригинална интерпретация на най-известния балет на всички времена, „балета на балетите“, композиран от П. И. Чайковски.

В съчетание между театър и танц първото действие разказва историята на премиерата на балетната постановка „Лебедово езеро“ през 1877 г., която е приета критично. Към танцьорите на Норвежкия национален балет се присъединяват и актьори заедно със сопраното Елизабет Тейге от Норвежката опера.

Във второ действие сцената се превръща в истинско езеро, а лебедите са преобразени във футуристични костюми от датския моден дизайнер Хенрик Вибсков. Конфликтът между белия и черния лебед се предава с изключителна драматичност от Камила Спидсьо и Мелиса Хю.

„Исках да направя нещо голямо, необуздано и различно. Нещо с вода!“, казва Александър Екман и изпълва сцената на Норвежката опера и балет с 5 000 литра вода и 1 000 гумени патенца. Неговото „Лебедово езеро“ с оригиналната музика на Микаел Карлсон по мотиви от Чайковски става едно от хитовите заглавия на престижната компания, част от която е и българският балетист Калоян Бояджиев. Премиерата се състои на живо през 2014 г., а филмираната версия на спектакъла се представя на различни фестивали по света и е отличена с много награди.

Александър Екман (р. 1984) получава танцовото си образование към Кралския шведски балет. След успешна кариера като танцьор в неговата трупа, а после и във водещата компания за съвременен танц в родната Швеция – Кулберг балет, и в Нидерландския танцов театър (NDT 2), той решава да се отдаде изцяло на хореографията. Добива популярност с отличителния си стил, открояващ се с бързо темпо, зрелищни картини и неочаквани преходи, като целта му е едновременно да забавлява, да изненадва и да ангажира зрителя. Поставя на едни от най-значимите танцови и оперни сцени, а също и в музейни пространства. Работил е с над 45 танцови компании по света, сред които са Парижката опера и балет, Кралския датски балет, Виенския балет, Исландската танцова компания и много други.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 18 ноември до 19 ч. на 21 ноември само на територията на България.

Въведение в спектакъла от хореографа Мила Искренова:

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 97 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Erik Berg

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin