2022 Сатиричен театър „Алеко Константинов“ | 07 юни, 19:30 ч.
МАY B (МОЖЕ БИ)
INSTAGRAM
FACEBOOK
Компания „Маги Марен“ – Франция

МАY B (МОЖЕ БИ)

Хореография Маги Марен

Оригинална музика Франц Шуберт, песни от карнавала Бенш (Белгия), Гавин Брайърс

Осветление Алекзандър Бенето

Костюми Луиз Марен

Участват Каи Чоиби, Лазаре Хюе, Лоуиз Мариот, Лиса Мартинес, Лизе Месина, Изабел Мисал, Кати Поло, Роландо Рока, Енио Самарко, Марсело Сепулведа

Копродукция с Дом на изкуствата и културата в Кретей.

„АБСОЛЮТНА КЛАСИКА В СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ!“ в-к „Телерама“

„Маy B (Може би)“ е спектакъл от историческо значение на гранд-дамата на съвременния танц от Франция – Маги Марен. Създаден през 1981 г., той ѝ донася международно признание и до днес не слиза от световните сцени.

Вдъхновен от творчеството на Самюъл Бекет, спектакълът интерпретира неговия абсурден свят по богат и неочакван начин със средствата на танцовия театър и въздействащи образи. Самото заглавие препраща към любовта на автора да играе с думите и значенията. А танцът проявява силата си да изрази мистерията в присъствието ни на този свят.

„Маги Марен е надарена с невероятна фантазия и с усет към абсурда. В пиесите на Самюъл Бекет тя открива идеална отправна точка за размисъл върху абсурдите на живота. Подобно на Бекет, тя работи с архетипни персонажи – неговите, всъщност – и използвайки универсални символи, създава красноречив образ на човешкото състояние.“ Ана Киселгоф, в-к „Ню Йорк Таймс“, 1986 г.

Родена в Тулуза, Маги Марен изучава класически балет. По-късно става част от балетната трупа в Страсбург, а след това се присъединява към школата „Мудра“ на хореографа Морис Бежар в Брюксел. Няколко години тя е солист в знаменитата му трупа „Балетът на XX век“. През 1970-те започва да работи самостоятелно и става част от френската нова вълна в танца. През 1984 г. основава собствена компания, с която създава повече от 50 представления. Носител е на наградата на Американския танцов фестивал през 2003 г. и е отличена от Венецианското биенале за танц със наградата „Златен лъв“ за цялостен принос.

От 12 юни, 19 ч. до 13 юни, 19 ч. на viafest.org може да се гледа специален филм за спектакъла с режисьор Давид Мумбаш.

Компания „Маги Марен“ получава субсидия от Регионалната дирекция за култура Оверн-Рон-Алпи, град Лион, регион Оверн-Рон-Алпи и получава финансова подкрепа от Френския институт за проектите си в чужбина.

Гостуването се осъществява с подкрепата на Посолството на Република Франция / Френски институт в България и на програма „Театроскоп“, инициирана от Френското министерство за Европа и външните работи, Френското министерство на културата и Френския институт в Париж.

institute_francais_logoteatroskop_single_logo

Цени на билети: 25, 20, 18 лв. / 16 лв. за учащи и пенсионери продължителност: 90 мин.

ГАЛЕРИЯ

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin