2022 Театър „Българска армия“ | 09 юни, 19:00 ч.
МЪРТВИЯТ ИДВА ЗА ЛЮБИМАТА СИ
FACEBOOK
Театър Кран и Театър Птуй – Словения

МЪРТВИЯТ ИДВА ЗА ЛЮБИМАТА СИ

от Светлана Макарович

Режисьор Йерней Лоренци

Превод на български: Людмил Димитров

Музика: Бранко Рожман Помощник-режисьор и хореограф: Грегор Лущек

Драматург: Маринка Пощрак Сценограф: Бранко Хойник

Костюми: Белинда Радулович Езиков консултант: Мая Церар

Педагог по акордеон, акомпанимент и музика: Бранко Рожман

Осветление: Драго Цероуник Маски: Матей Пайнтар

участват:
Ана Урбанц, Весна Пернарчич, Миха Родман, Альоша Терноушек, Даря Райхман, Борут Веселко, Весна Йеуникар, Юдита Полак, Цирил Роблек

Мика обича Анзел, Анзел обича Мика. Но любовта им няма щастливо бъдеще. Тя умира заедно с Анзел и Мика остава с живот, който тя не иска; живот, който другите искат да ѝ наложат… Пиесата „Мъртвият идва за любимата си“ се основава на едноименна фолклорна песен. Светлана Макарович,  една от най-изявените словенски авторки, разглежда основния мотив в нея за любовта и загубата от различни гледни точки. Тя изгражда свят, в който пресъздава атмосферата на фолклорни вярвания и властта на общността да задава норми на живеене.

Спектакълът на Йерней Лоренци съчетава песни, поетични сказки и символни образи, сближавайки театъра с традицията на разказването на истории и с идеята за лечебната сила на музиката. Той се представя на водещи фестивали в Югоизточна Европа и печели редица награди, сред които наградата за най-добър спектакъл, определена от Асоциацията на театралните критици в Словения. Йерней Лоренци придоби широка популярност и признание и в България, след като на Световен театър в София гостуваха забележителните му постановки по „Буря“ от А. Островски, „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци и „Илиада“ по Омир.

Със субтитри на английски и български език.

Цени на билети: 25, 20, 18 лв. / 16 лв. за учащи и студенти продължителност: 106 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Mare Mutič

За Медии:

FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin