2024 Народен театър „Иван Вазов“ | 09 юли, 19:00 ч.
ОТЕЛО
INSTAGRAM
FACEBOOK
ОКТ / Градски театър Вилнюс – Литва

ОТЕЛО

от Уилям Шекспир

Превод Алексис Чургинас

Режисьор Оскарас Коршуновас

Сценография Оскарас Коршуновас, Юлия Скуратова

Костюми Юлия Скуратова

Музика Антанас Ясенка

Импровизация за китара, автор и изпълнител Дзигас Гвоздинскас

Видео Артис Дзерве

Хореография Веста Грабщайте

Осветление Еугениюс Сабалиаускас

Асистент режисьор Йокубас Бразис

Драматург Каспарас Покиус

Технически директор Миндаугас Репшис

Звуков техник Игнас Юзокас, Едвардас Кашинчевас

Реквизит и костюми Лаура Аурилайте

Сценичен мениджър Малвина Матикине

Субтитри Ауримас Минсевичиус

Тур мениджър Аудра Жикайтите

С подкрепата на Литовския съвет по култура и „TheAtrium“

участват:
Онейда Кунсунга-Вилджиуниене, Дигна Кулионите, Саулиус Амброзаитис, София Гедгаубайте, Каролис Норвилас, Мигле Навасайтите, Герда Киурайте, Джигас Гвоздзинкас, Аурелиус Поциус, Джигас Гринис, Домантас Старкаускас

Един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия – Оскарас Коршуновас, поглежда на класическата шекспирова трагедия „Отело“ през призмата на съвременния опит. Тя може да бъде въздействаща пиеса за желанието, красотата и съдбата. Но също и силно политическа пиеса, която поставя под въпрос отношението ни към различния. В този мащабен и зрелищен спектакъл страстта, предателството и отмъщението се обединяват в чувствена и понякога жестока хореография. Но той също така показва степента на манипулация в съвременните общества, в които отхвърлянето и ксенофобията продължават да се използват като оръжия за насаждане на чувство за несигурност и антагонизъм.

Оскарас Коршуновас завършва театрална режисура в Литовската музикална академия. Още по време на следването си той се отличава с оригинален театрален език. През 1998 г. заедно с няколко съмишленици основава театър на негово име, съкратено наричан ОКТ, а днес със статут на общински театър във Вилнюс. Театърът се утвърждава сред най-новаторските не само в Литва, но и в цяла Европа. Специфичен подход на режисьора е, че се стреми да поставя класическите пиеси като съвременни творби, разпознавайки в тях онова, което е актуално за настоящето, а съвременната драматургия – като класика, откривайки в нея универсалното и непреходното. През 2008 г. Коршуновас открива в своя театър „Студио ОКТ“, в което превръща репетиционния процес в задълбочена лабораторна работа. Оскарас Коршуновас е носител на редица национални и международни награди, сред които и престижната Европейска награда „Нови театрални реалности“ (2006). През 2009 г. му е присъдено почетно звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Кавалер е и на Ордена „Полярна звезда“, Швеция. Удостоен е с отличието „Златния кръст“, Полша.

На литовски език със субтитри на български и на английски.

Цени на билети: 25, 30, 40, 50, 60 лв./ 15 лв. (с намаление) продължителност: 3 ч. и 40 мин. (с антракт)

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Dmitrijus Matvejevas

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin