2017 ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс / НДК | 01 юни , 19:30 ч.
СОФТМАШИНА: РИАНТО & СУРДЖИТ
FACEBOOK
GOOGLE
http://viafest.org/sofia/event/%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%82/
TWITTER
Чой Ка Фаи – Сингапур / Германия

СОФТМАШИНА: РИАНТО & СУРДЖИТ

концепция, режисура, изпълнение и документален материал: Чой Ка Фаи

драматург: Танг Фу Куен

звуков дизайн: Зулкифле Махмод

светлинен дизайн: Анди Лим (StageLIVE)

изпълнение и хореография: Рианто и Сурджит


На английски и индонезийски език със субтитри на български.

 Виртуозни физически техники между традиция и съвременност.

 „Софтмашина“ е проект на сингапурския артист Чой Ка Фаи – своеобразна експедиция из историята, съвремието и визиите за бъдеще на танца в различни страни и традиции на Азия. Той включва мултимедиен архив от 88 интервюта с хореографи, танцьори и куратори, както и серия от четири документални танцови представления. В рамките на фестивала гостуват два от тези сценични портрета на хореографи от различни азиатски култури, които разкриват техните версии и възгледи за съвременния танц.

Рианто е танцьор от Индонезия, който се специализира в традиционния явански еротичен танц ленгер. Той се изпълнява предимно от мъже, които  въплътяват женски и мъжки образи и майсторски овладяват техники на съблазняване. Рианто достига до виртуозност в изпълнението на репертоара на ленгер, като същевременно сътрудничи и със съвременни хореографи. През 2003 г. той се премества в Токио и развива различни танцови практики, които стъпват върху заниманията му с традиционния азиатски танц. Документалното танцово представление носи силата на уникалното присъствие и изпълнителска техника на Рианто и изследва отношенията между традиция и съвременен танц, между представите за мъжко и женско, между културата в града и селските общности.

Сурджит Нонгмейкапам е съвременен танцьор от Манипур, Индия. Той е изучавал разнообразни форми на класически индийски танц и бойни изкуства. Той става един от малкото изпълнители в Манипур, които започват да се занимават и със съвременен танц и се стремят да го развиват отвъд традиционните консервативни местни култури. В документалното представление Сурджит и Чой Ка Фаи обсъждат как се създава танцов спектакъл, предназначен за европейска публика, и размишляват върху творческия подход, влиянието на пазара на изкуствата, маркетинговите стратегии и културните стереотипи.

Чой Ка Фаи е артист, автор на представления и дизайнер от Сингапур. Той завършва “Design Interaction“ в Кралския колеж по изкуства в Лондон, а в периода 2014/5 г. е резидент в центъра по изкуства „Бетаниен“ в Берлин. Движещ интерес в неговата работа е вникването в спомените, складирани в човешкото тяло, и в силите, определящи неговата  изразност. Негови работи са представяни на престижни сцени като Садлърс Уелс в Лондон и на фестивали от ранга на  Импулстанц във Виена, „Танц през август“ в Берлин, БИТЕФ в Белград и др.  Той замисля проекта „Софтмашина“ през 2012 г. като реакция срещу  възпроизвеждането на екзотични и мистични стереотипни образи за съвременния танц в Азия.

„Ка Фаи изследва и разширява границите на хореографията към документалното. Една новаторска и дръзка продукция, която разсъждава върху танца и живота като неразривно свързани.“  FiveLineAsia, Сингапур

 Проектът „Софтмашина“ е създаден по поръчка на Esplanade – Theatre on the Bay, Сингапур за танцовия фестивал  da:ns festival 2015. Развитието на проекта се реализира с финансиране от Националния съвет за изкуствата, Сингапур и с подкрепата на TheatreWorks Singapur, danceBox, Kobe – Kyoto – Experiment, Център за движенчески изкуства „Attakkalari“, Бангалоре и Living Dance Studio, Пекин. Дигиталният архив на „Софтмашина“ е продуциран от de Singel internationale kunstcampus.

Спектакълът е част от програма „Мигриращото тяло“ на ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс.

nac_eng_logo. dnk_logo_pozitivNDK_Logo_ALL_бг

Цени на билети: 12, 10 лв. продължителност: 145 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Law Kian Yen

FACEBOOK
GOOGLE
http://viafest.org/sofia/event/%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%82/
TWITTER