2024 Театър „Българска армия“ | 02 юли, 19:00 ч.
СРЕЩА СРЕД ЦЪФНАЛИТЕ ПРАСКОВИ
INSTAGRAM
FACEBOOK
Шанхайска трупа за операта Кунцю – Китай

СРЕЩА СРЕД ЦЪФНАЛИТЕ ПРАСКОВИ

Генерален продуцент: Гу Хаохао
Изпълнителен продуцент: Джан Юнлян
Продуцент: Ян Лей, Фън Юендзюн, У Пън
Автор: Мън Чъншун (Династия Мин)
Адаптация: Уан Юеянг
Режисьор: Ю Мануън
Артистичен директор: Юе Мейти
Музикален аранжимент: Сун Дзиен’ан
Сценография: Ни Фан
Светлинен дизайн: Чън Сяодун
Костюми: Су Дзъхан
Стилист: Фан И’ли
Аранжимент перкусии: Уан И’фан
Технически ръководител: Дин Юн

Участват: Ху Уейли, Юен Д

На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва. Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, той написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно.

Заглавието е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунцю, която възниква в град Суджоу през 14-и век. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес. От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера. Операта Кунцю е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Ден преди спектакъла ви каним на образователен семинар, чиято цел е да запознае студентите от театралните специалности и интересуващите се от източната театрална традиция със спецификата на операта Кунцю.

Шанхайската трупа за операта Кунцю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високо признати изпълнители на Кунцю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения. Сред знаковите ѝ постановки са „Павилионът на божурите“, „Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят.

На китайски език със субтитри на български и английски.

2 юли 13:00 ч. Китайски културен център в София (ул. „Георги С. Раковски“ 77)

ЛЕКЦИЯ НА ГУ ХАОХАО ЗА СПЕЦИФИКИТЕ НА КИТАЙСКАТА ТРАДИЦИОННА ОПЕРА КУНЦЮ

Гу Хаохао е заместник-председател на Шанхайската асоциация за литература и изкуство, председател на Асоциацията на драматурзите в Шанхай, президент на Центъра за оперно изкуство в Шанхай, директор на Шанхайската трупа за кунцю опера, магистър по изящни изкуства. Носителка е на множество награди, сред които държавната награда за най-добър изпълнител „Уънхуа“, театралната награда „Сливов цвят“, обявена е за „Вдъхновяваща личност на Шанхай“ за 2016 г. и др.

През 2002 г. Гу Хаохао печели „Награда за популяризиране на кунцю операта“ в Националния конкурс за изключителни изпълнители, организиран от ООН и Министерството на културата. През 2009 г. печели наградата за изключително изпълнение на Четвъртия китайски фестивал за кунцю опера. Представителни творби в репертоара ѝ са: „Имението Ху“, „Легенда за бялата змия“, „Принцеса Джаодзюн“, „Храмът Дзиншан“, „Пагодата Лейфън“ и др.

Гостуването на спектакъла се осъществява в сътрудничество с Посолството на Китайската народна република в Република България във връзка със 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Цени на билети: 16 - 25 лв./ 20 % намаление за учащи се и пенсионери продължителност: 65 мин.

ГАЛЕРИЯ

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin