2024 Народен театър „Иван Вазов“ | 01 юли, 19:00 ч.
СТРАХ И ОТЧАЯНИЕ В ТРЕТАТА ИМПЕРИЯ
INSTAGRAM
FACEBOOK
Театър Вене – Талин, Естония

СТРАХ И ОТЧАЯНИЕ В ТРЕТАТА ИМПЕРИЯ

по Бертолт Брехт

Режисьор Тимофей Кулябин

Сценична версия Роман Должански

Сценография Олег Головко

Костюми Влада Помиркованная

Осветление Оскарс Паулинш

Музикално оформление Тимофей Пастукхов

участват:
Артьом Гарейев, Александър Жиленко, Дмитри Кордас, Дмитри Косяков, Даниил Зандберг, Марина Малова, Йекатерина Кордас, Татяна Косминина, Анна Маркова, Татяна Маневская, Ели Левин, Кристиан Драздаускас, Роман Щирои, Таисия Подолска

„Страх и отчаяние в третата империя“ е от новите постановки на Тимофей Кулябин, утвърдил се като един от най-интересните и търсени европейски режисьори. Тя е реализирана на сцената на рускоезичния театър в естонската столица, след като той напуска Русия заради позицията си срещу войната в Украйна. В Талин Кулябин поставя осъвременена версия на пиесата на Бертолт Брехт „Страх и мизерия в Третия райх“, писана в емиграция непосредствено преди Втората световна война и представяща картина на живота по време на възхождащия националсоциализъм след възкачването на Хитлер на власт. „Страх и отчаяние в Третата империя“ на Кулябин осъвременява някои от сцените в оригиналната пиеса и създава спектакъл за страха и отчаянието, за колективното онемяване, за изчезването на човешкото в едно тоталитарно общество.

Тимофей Кулябин завършва Държавния институт за театрално изкуство в Москва и веднага след това започва да поставя в Новосибирския академичен театър „Красный факел“, а през 2015 г. става негов главен режисьор. До 2022 г. реализира на негова сцена множество постановки, в които предлага радикални съвременни интерпретации на класически текстове, което му носи редица театрални награди, сред които и „Златна маска“. След инвазията на Русия в Украйна поради антивоенната си позиция Кулябин е принуден да напусне театъра, а постановките му в Русия са отменени. Понастоящем живее в Европа, където създава постановки за емблематични театрални институции като „Дойчес театър“ в Берлин, театър „Дайлес“ в Рига, „Шаушпилхаус“ в Цюрих, „Резиденцтеатър“ в Мюнхен и др.

На руски език със субтитри на български и английски.

Цени на билети: 25, 30, 40, 50, 60 лв./ 15 лв. (с намаление) продължителност: 1 ч. и 50 мин.

ГАЛЕРИЯ

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin