2011 Cinema City /Mall of Sofia/ | от 05 декември, 19.00ч ч. до 08 декември, 19.00ч ч.
СЪТРУДНИЦИ
FACEBOOK
TWITTER
КРАЛСКИ НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР – ЛОНДОН, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО НА ЖИВО ПО САТЕЛИТ

СЪТРУДНИЦИ

от Джон Ходж

превод: Александър Мануилов
режисьор: Никълъс Хайтнър
сценография: Боу Кроули
осветление: Джон Кларк
звук: Пол Ардити

участват:
Марк Ади, Сара Еймис, Марк Кънингам, Жаклин Деферери, Патрик Годфри, Майкъл Джен, Алекс Дженингс, Джес Мърфи, Уилям Посълтуайт, Пиърс Рийд, Саймън Ръсел Бийл, Ник Сампсън, Маги Сървис, Пери Сноудън


На английски, със субтитри на български

Британски съвет и Световен театър в София представят чрез сателитна връзка на кино представления на Кралския национален театър в Лондон, които се излъчват в повече от 700 салони в над 22 държави. Първата постановка е пиесата „Сътрудници” (Collaborators) от Джон Ходж, сценарист на емблематични филми като „Трейнспотинг”, „Плажът” и „Плитък гроб”.

Москва, 1938 г. Опасно място за хора с чувство за хумор, а още повече за такива с чувство за свобода. Писателят Михаил Булгаков, който живее сред дисиденти, преследвани от тайната полиция, притежава и двете. Затова му възлагат невъзможна задача – да напише пиеса, възхваляваща Сталин по случай шестдесетия рожден ден на диктатора. Вдъхновена от исторически факти, пиесата „Сътрудници“ е едно нереално пътуване из трескавото въображение на писателя, който се изгубва в страховити и смущаващо забавни отношения с всемогъщия главен герой на своята пиеса. Новата творба на Джон Ходж представя смъртоносната игра на котка и мишка, чрез която се разкриват ужасяващите компромиси и унижения, на които хора с власт могат да подложат един творец. Алекс Дженингс играе Булгаков, а Саймън Ръсел Бийл – Сталин.

Също както при традиционния театър, по време на антракта публиката може да излиза от залата, но може и да остане и да гледа интервюта с режисьора и актьорите в спектакъла. За разлика от филмовите прожекции в кината обаче театралното представление е предвидено да се покаже само веднъж.

Сателитното излъчване на постановките на Кралския национален театър е част от глобалната програмата NT Live, която се осъществява в България благодарение на партньорството между Британски съвет, Програма „Световен театър в София” на Международен театрален фестивал „Варненско лято”, Cinema City, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на „Радио Фреш” и безплатния културен гайд „Програмата”.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER