2020 Дигитално издание | 16 ноември, 19:00 ч.
ТРИ СЕСТРИ
INSTAGRAM
FACEBOOK
Унгарски театър – Клуж, Румъния

ТРИ СЕСТРИ

От Антон П. Чехов

Режисьор: Габор Томпа

Драматург: Андраш Вишки

Сценография: Андраш Бот

Костюми: Карменсита Брожбойу

Оригинална музика: Сергей Рахманинов, Дмитрий Шостакович, Дон Ширли

участват:
Андраш Хатхази, Еникьо Дьордякаб, Андреа Кали, Имола Кезди, Хилда Петер, Атила Орбан, Жолт Богдан, Балаж Бодолаи, Йожеф Биро, Иван Дендел, Левенте Молнар, Ференц Шинко, Дьорд Барко, Агнеш Какуч, Тюнде Шковран, Ервин Сюч, Саболч Бала, Андраш Бузаши, Ерньо Гало, Алпар Фогараши, Роберт Лацко Ваш, Лоранд Фаркаш, Ищван Албу, Чонгор Кьольо

Маша, Олга и Ирина – три сестри, добре образовани и с изтънчена чувствителност, израснали в Москва – от единайсет години живеят в провинцията с брат си Андрей. След смъртта на баща им идеята да се върнат в Москва за тях е обещание за нов живот, за който копнеят… Спектакълът на Габор Томпа от 2008 г. по знаменитата пиеса от А. П. Чехов „Три сестри“ (1900) е поетична театрална история за търсене на спасение и изкупление с въздействаща визуалност и мощни актьорски изпълнения.

„Пиесата „Три сестри“ е важна за мен като пиеса за изкуплението. Всъщност това, което ме интересува, е сакралното ниво в нея. Трите сестри всъщност са три проекции на една и съща жена: детето, жената и майката, които трябва да останат заедно, за да оцелеят. Починалият баща като призрак се носи около тях; те не могат да избягат от него, нито искат… Сестрите възприемат новопристигналия Вершинин почти като месия. В него те виждат спасителя, олицетворение на Москва. Светият дух също присъства, разпознаваем в утехата, произтичаща от „тържествеността на плача“, страданието, което героите трябва да приемат, всеки по различен начин. Привлича ме и музикалността на „Три сестри“ – свързвам я с пиесите на абсурда, които много харесвам. Тази музикалност, както всяка симфонично структурирана творба, изисква прецизност и точност на тона, цвета, атмосферата, светлосенките и интензивното духово общуване.“ Габор Томпа

Награда за най-добър спектакъл за 2008 г. и за режисура на Румънския театрален съюз UNITER

Габор Томпа е водещо име в съвременния румънски театър с международна кариера. Изявява се като режисьор, поет, есеист и преподавател. Завършва режисура в Театралната и филмова академия в Букурещ. От 1981 г. поставя на професионална сцена. Оттогава до днес е режисирал над 100 представления в Румъния и по света, печелейки признание с дръзките си и задълбочени интерпретации на класическата и модерна драматургия. От 1990 г. ръководи Унгарския театър в Клуж, който през 2008 г. става член на Съюза на европейските театри. През 2018 година Габор Томпа е избран за негов председател. Преподава в редица университети в Европа, Южна Корея и САЩ, където между 2007-2015 г. оглавява катедрата за режисура към факултета за театър и танц в престижния Калифорнийски университет в Сан Диего. Носител е на множество международни и национални отличия, като през 2002 г. е удостоен и с наградата на Румънския театрален съюз UNITER за творчески постижения.

На унгарски език със субтитри на български и английски език.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 16 ноември до 19 ч. на 19 ноември само на територията на България.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла от Николай Йорданов, театровед

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 153 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Biró István

За Медии:

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin