2020 Дигитално издание | 13 ноември, 19:00 ч.
ЧАЙКА
FACEBOOK
TWITTER
Дойчес театър – Берлин, Германия

ЧАЙКА

от А. П. Чехов

Режисьор: Юрген Гош

Сценография и костюми: Йоханес Шюц

Драматург: Бетина Шюлтке

Светлинен дизайн: Торстен Кьониг

 

участват:
Корина Харфух, Жирка Зет, Кристиан Грасхоф, Катлийн Моргеневер, Бернд Щемпел, Симона фон Зглиники, Майке Дросте, Александър Куон, Петер Пагел, Кристоф Франкен, Бен Кларк, Пржемек Зибовски, Катарина Шенк

Учителят обича Маша, Маша обича Костя, който обича Нина, която обича писателя Тригорин, който обича само себе си. В горчивата комедия „Чайка“ от А. П. Чехов става въпрос за спасяване на любовта в нещастието, за избягване от усещане за липсата на хоризонт и за разноликите стремежи към творчество. „Описваме живота какъвто е и нищо повече. Нямаме нито близки, нито далечни цели, сърцето ни сякаш е пусто. Не следваме някаква политика, не вярваме в революция, нямаме Бог, не ни е страх от призраци. Дали това е болест или не –  не става въпрос да се даде някакво определение, а да признаем собственото си състояние…“ – пише Чехов в писмо до негов приятел и колега в началото на 20. век. В „Чайка“ той съумява да отрази емоционалната обърканост на хората в тяхното ежедневие по проницателен трагико-комичен начин.

„Чайка“ е от последните постановки на големия немски режисьор Юрген Гош с премиера през 2009 г. Във всички отзиви за нея се изтъкват първокласната актьорска игра на водещи в трупата на Дойчес театър актьори, сред които известната театрална и филмова актриса Корина Харфух и младата звезда Александър Куон, както и умението на режисьора да достигне до същността на преживяването и да го предаде на сцената директно. Постановката е ярък пример и за трайното му партньорство със сценографа Йоханес Шюц.

„Чайка“ става част от селекцията на 10-те забележителни спектакъла на берлинския фестивал „Театрални срещи“ през 2009 г. и е обявена за „спектакъл на годината“ от традиционната анкета на театралните критици в списанието „Театер хойте“.

Юрген Гош (1943-2009) е сред най-значимите творчески фигури в немския театър от края на 20. век и началото на новото столетие, почетен член на Дойчес театър Берлин. Той е носител на престижната театрална награда на Берлин през 2009 г. , на наградата „Фауст“ и на много други отличия, а негови постановки многократно са обявявани за спектакли на годината и са канени в селекцията на фестивала, представящ най-доброто в немскоезичния театър –  „Театрални срещи“ (Theatertreffen) в Берлин. Ю. Гош завършва актьорство в театралното училище „Ернст Буш“ в Берлин през 1964 г., а от края на 1960-те години поставя като режисьор. Неговият спектакъл от 1978 г. по „Леонс и Лена“ в театър „Фолксбюне“ попада под цензура, което става причина Гош да напусне Източна Германия. Той започва активно да работи в големите театри в Западна, а след това и в обединена Германия като театър „Талия“ в Хамбург, Дюселдорфския театър, Шаубюне и Дойчес театър в Берлин.

На немски език със субтитри на български език.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 13 ноември до 19 ч. на 16 ноември без географски ограничения.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла: Клаус Цезар, драматург на Дойчес театър, в интервю на Ангелина Георгиева

 
Трейлър към спектакъла:

продължителност: 144 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Matthias Horn

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin