2021 Театър „Българска армия“ | 03 юли, 19:00 ч.
ТАРТЮФ
FACEBOOK
TWITTER
Национален театър Сомбор и Национален театър – Нови Сад, Сърбия

ТАРТЮФ

по мотиви от едноименната пиеса на Молиер

Адаптация и постановка  Игор Вук Торбица

Сценограф Андрея Рондович

Костюми Йелисавета Татич Чутурило

Композитор Владимир Пейкович

Осветление Стипан Петреш

участват:
Саша Торлакович, Хана Селимович, Нинослав Джорджевич, Тияна Маркович, Марко Маркович, Биляна Кескенович, Даница Грубачки, Марко Савич, Душан Вукашинович, Неманя Бакич, Милорад Капор, Миляна Макевич

Тартюф от едноименната комедия на Молиер от 1664 г. е знаков образ в световната драматургия, превърнал се в нарицателно на хитроумен измамник, който умело се възползва от слабостите на околните. Режисьорът Игор Вук Торбица надгражда класическата пиеса като използва заложени в нея мотиви, типажи и ситуации и интерпретира тяхното проявление в съвременността. Чрез историята за заплетените взаимоотношения в едно съвременно семейство се разгръща темата за социалното лицемерие.

Какво очаква едно семейство, изцяло доверило се на самозван лидер, който прибягва до демагогия и изнудване, така че всички да се държат като послушни обитатели в дома си? Колко лесно хората променят позициите си и колко актуална е все още пиесата на Молиер става ясно от играта на великолепни актьори, които внасят и личен опит в тази оригинална постановка.

Игор Вук Торбица e сред най-ярките нови фигури на балканската сцена. Роден през 1987 г. в Босна и Херцеговина, младият режисьор привлича вниманието на специалистите и публиката още с първите си спектакли, поставени в различни театри в Сърбия, Хърватска и Словения.  Неговата оригинална авторска версия върху класическата комедия на Молиер му носи множество национални театрални награди и през 2019 г. попада в селекцията на фестивала БИТЕФ, където печели и награда на публиката. Житейският път на Игор Вук Торбица прекъсва трагично през юни 2020 г., когато той е едва на 33 годишна възраст.

На сръбски език със субтитри на български и английски.

Цени на билети: 20 / 18 / 16 / 14 лв. (намаление за учащи се и пенсионери) продължителност: 120 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Siniša Trifunović

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin