2007 Малък градски театър „Зад канала“ | 05 юни, 19:00 ч.
06 юни , 19:00 ч.
ВЕЛИКИЯТ ИНКВИЗИТОР
FACEBOOK
C.I.C.T. / Театър Буф дьо Нор – Париж, Франция

ВЕЛИКИЯТ ИНКВИЗИТОР

по едноименната глава от “Брята Карамазови” на Ф. М. Достоевски

адаптация Мари Елен Естиен

режисьор Питър Брук

светлинен дизайн Филип Виалат

участват Брус Майерс, Йоахим Зубер

“Великият инквизитор” е от най-новите продукции на легендарния режисьор Питър Брук в театър “Буф дьо Нор” – едно от знаковите места на театъра на XX и XXI. Фразата на Брук, влязла в историята на театъра и повлияла на следващите поколения режисьори: “Мога да взема което и да е празно пространство и да го нарека сцена. Един човек преминава през празното пространство, а друг го гледа – само това е необходимо, за да се случи театърът” тук е приложена като основен принцип на спектакъла. Сред празното пространство на сцената е разположена платформа, която Брус Майерс обиграва пред непрекъснато наблюдаващия го отстрани поглед на мълчаливия слушател.

“Великият инквизитор” е от ключовите глави на романа на Ф. М. Достоевски “Братя Карамазови”. Тя е част от продължителен дебат за христианската религия между “интелектуалеца” Иван и смирения му брат Альоша. Иван разказва своята неписана поема за срещата между стария кардинал от испанската инквизиция на 15 в. със слезлия отново на земята Иисус – по негова заповед арестуван и хвърлен в килия.

Спектакълът извежда речта на кардинала пред мълчащия слушател като смразяваща притча за свободата и човешката природа, властта и вярата.

Брус Майерс – дългогодишен актьор на Питър Брук и едно от големите имена на английския и световен театър, едновременно разказва историята и влиза в ролята на кардинала; с невероятна лекота преминава от образа на жертвата до този на чудовището, майсторски и овладяно.

“Великият инвкизитор” на C.I.C.T. и Театър “Буф дьо Нор” е паметна среща с един от най-значимите режисьори на театъра след втората половина на XX век и неговите дългогодишни сътрудници.

Със субтитри на български.

Проектът е реализиран със съдействието на Столична община и Френски институт София.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin