2021 ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс / НДК | 04 юли, 19:00 ч.
05 юли , 18:00 и 20:30 ч.
ЗЛОВЕЩАТА ДОЛИНА
FACEBOOK
TWITTER
Мюнхнер Камершпиле & Римини Протокол – Германия

ЗЛОВЕЩАТА ДОЛИНА

от „Римини Протокол“ (Щефан Кеги)  и Томас Мелле

Концепция, текст и режисура: Щефан Кеги
Текст, тяло, глас: Томас Мелле
Оборудване: Еви Бауер
Аниматроника: Chiscreatures Filmeffects GmbH
Изработка и дизайн на силиконова глава, оцветяване и коса: Томи Опац
Драматургия: Мартин Валдес-Щаубер
Видео дизайн: Мико Гестел
Музика: Николас Нееке

Продукционен мениджър Римини Протокол/ Тур мениджър: Епона Хамдан

Светлинен дизайн / Тур мениджър Римини Протокол: Роберт Лесиг
Звуков и видео дизайн/ Тур мениджър Римини Протокол: Яромир Зезула

Превод на български: Сава Драгунчев    

Глас на български: Цветелин Павлов

 

18+

На сцената седи Томас Мелле, до него – чаша вода. Писателят изнася доклад за  емоционалната нестабилност у човека. Външният му вид, мимика, жестове, глас – всичко изглежда като Мелле. Но това не е той. На главата на това същество има дупка, от която изскачат проводници, 32 сервомотора контролират движенията му, всеки жест е придружен от тихо механично жужене. Изведнъж то обръща десния си крак на 360°.

В тази копродукция между известната новаторска театрална компания „Римини Протокол“ и един от водещите театри в Германия – „Мюнхнер Камершпиле“, човекът-актьор е заменен от хуманоиден робот. Приел изцяло физическите характеристики и гласа на писателя Томас Мелле, той представя моноспектакъл, който въвежда зрителите в „зловещата долина“. Това понятие е въведено от японски професор по роботика в началото на 1970-те години. То обозначава странния ефект, който андроидните роботи предизвикват поради приликата си с човека. Те изглеждат почти като хора, но това разтваря една особена и изпълнена с несигурност зона на преживяване.

„Зловещата долина“ задава въпроси като какво се случва, когато копието заеме мястото на оригинала? Той опознава ли се по-добре посредством своя двойник? Спектакълът начертава нови посоки в развитието на съвременния театър и е хит по международните сцени.

На английски език със симултанен превод на български.

7 юли (сряда), 16:00 – 17:00 ч.

ЗА ПРЕСЕЛЕНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ И ДИСТАНЦИОННО КОНТРОЛИРАНИТЕ ПУБЛИКИ

онлайн разговор с ЩЕФАН КЕГИ

Гьоте-институт България и Фондация „Виа Фест“ имат удоволствието да ви поканят на онлайн среща с Щефан Кеги от берлинската театрална група Rimini Protokoll. Разговорът е част от регионалния проект на Гьоте-институтите в Югоизточна Европа EthicAI Labs  и ще се състои в рамките на българското турне на представлението „Зловещата долина“ на Rimini Protokoll.

Как да поставим същестуващ редимейд и да реконтекстуализираме специалисти на сцената? Добре дошли в сивата зона между реалност и фикция. Позволете на документални материали и театрални интервенции да ви съблазнят със сложни теми като изменението на климата или европейската политика. Щефан Кеги ще покаже и коментира кратки видеа за скорошни продукции на немската театрална компания Rimini Protokoll, включващи 50 дистанционно управлявани зрители, сто статистически избрани жители на Сао Пауло, както и международни търговци на оръжия и завладяващи пространства, припомнящи наследството на хората след края на живота им.

 

„Зловещата долина“ е продуцирана от театър „Мюнхнер Камершпиле“ с копродуценти Temporada Alta, Berliner Festspiele / Immersion, Feodor Elutine / Moscow / Russia, SPRING Performing Arts Festival Utrecht / The Netherlands, Triennale Teatro dellArte, Milano, donaufestival Krems.

Права върху текста: Rowohlt Theater Verlag, Reinbek bei Hamburg

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

logo_goethe_inst

Билети онлайн:
Цени на билети: 15, 12 лв. продължителност: 60 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Gabriela Neeb

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin