fbpx

Започва Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2021

Петнайсет събития от спектакли, концерт и театрална прожекция ни очакват в основната програма на 29-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Той ще се проведе в морската столица по изключение между 30 юни и 12 юли. Откриването му ще отбележи 100-годишнината на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – Варна със спектакъла „100“, създаден по повода от режисьора Боян Иванов с трупата на театъра. Той изгражда богата палитра от ситуации, персонажи и гледни точки, които с чувство за хумор и самоирония се занимават с връзката на човека с театралното изкуство. Спектакълът е на 30 юни от 19 ч. на сцената на театъра.

Юбилеят е тема и на специалната кръгла маса „100 години Драматичен театър – Варна“ на 1 юли от 11 ч. в Градската галерия „Борис Георгиев“. Нейни модератори са театроведите Камелия Николова и Николай Йорданов, а изтъкнати актьори на варненския театър от различни поколения, режисьори и театрални критици ще споделят своите спомени, впечатления и разсъждения за развитието на един от най-големите театри в страната и водеща сцена във Варна. Кръглата маса ще се проведе заобиколена от ретроспективната изложба на дългогодишния сценограф на театъра Тодор Игнатов „В паралелни светове“.

Отново на 1 юли, но от 17:30 ч. пред галерията ще се открие изложбата „Театърът – това съм аз“, инициирана от Международното триенале за сценичен плакат. Тя представя селекция от творби на български плакатисти, интерпретиращи заглавната тема. Изложбата може да бъде видяна върху оградата на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” от 1 до 15 юли. Вечерта на 1 юли от 19:00 ч. в рамките на програма „Интермецо“ – съвместна инициатива с Международния музикален фестивал „Варненско лято“, се представя испанско-българският спектакъл „Човешки приливи“. Той съчетава мултимедия, хореография, музика и поезия в сценична импресия за човешкия емиграционен поток. Композитор на спектакъла е Томас Марко от Испания, а хореографията е дело на Надя Димокова.

"Няма да платим! Няма да платим!" Сн. Стефан Н. Щерев

„Няма да платим! Няма да платим!“ Сн. Стефан Н. Щерев

Програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ продължава на 2 юли от 19:00 ч. на сцената на Драматичен театър – Варна с новия спектакъл на Теди Москов „Няма да платим! Няма да платим!“ по Дарио Фо, който той поставя в Театър „София“. „Ще видите едно от най-смешните ми представления, изпълнено превъзходно от едни от най-смешните артисти, с които съм работил“, обещава режисьорът.

Castor_poster_final

Визия: Венелин Шурелов

Общо десет са спектаклите в българската селекция на тазгодишното издание на фестивала. Част от нея и е неговата продукция „Портрети на неизвестното“ – музикално-драматичен и визуален пърформанс, създаден от композитора Петър Дундаков, режисьора Явор Гърдев и визуалния артист и сценограф Венелин Шурелов. Като изпълнители ще видим актьора Иван Бърнев заедно с музикантите Ина Кънчева (сопрано), Василена Серафимова (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (пиано). Премиерните представления на „Портрети на неизвестното“ са на 10 и 12 юли от 21:15 ч. в двора на Археологическия музей.

В международната фестивална селекция ни очакват спектакли от Нидерландия, Германия и Испания, както и прожекция на хитовата британска продукция „Сирано дьо Бержерак“ с филмовата звезда Джеймс Макавой.
Билети можете да закупите на касите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там), както и на bgbileti.com и fccvarna.bg. Следете фестивалната програма на viafest.org.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2021 се организира от Фондация „Виа Фест“ с подкрепата на Министерство на културата и Община Варна, както и на Посолство на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна – ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и Археологическият музей.

WordPress Lightbox Plugin