За фестивала

„Орхидеи“, Емилия Романя Театро Фондационе / Компания Пипо Делбоно – Модена, Италия. МТФ Варненско лято 2015
„Миграцията на птиците“, Компания „Афидс“ – Австралия, МТФ „Варненско лято“ 2014

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО” е част от общата фестивална рамка във Варна, която включва и други събития с дългогодишни традиции: музикален фестивал от 1926 г., балетен конкурс от 1964 г., джаз и фолклорен фестивали от 1992 г. Той се реализира благодарение на Българска асоциация за театър (БАТ), Община – Варна и Министерство на културата. Първото издание на театралния фестивал е през юни 1993 г.  До 2004 г. БАТ поема основните функции по организирането и програмирането на фестивала, след което тази функция се поема от Фондация „VIA FEST – Международен театрален фестивал Варненско лято”.  Първите три издания на фестивала се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. фестивалът се превръща в международен форум и предлага съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др. Фестивалните пространства се увеличават и освен традиционните домакини в лицето на Драматичен театър – Варна и Държавен куклен театър – Варна  са привлечени и Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия – Варна, Археологически музей – Варна, галерия „Графит“ и др.  Фестивалът все повече изгражда партньорства и взаимодействие с различни местни, национални и международни организации, в сътрудничество с които  реализира конферентни срещи, образователни модули и копродукции.

Постепенно фестивалната програма се структурира около четири основни модула: основна програма – българска селекция; основна програма – международна селекция; театрален шоукейс (организиран съвместно с „Арт Офис” – витрина от иновативни и  мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към  специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации) и съпътстваща програма. Този мозаечен принцип на изграждане отговаря на стремежа да се създаде пространство за диалог, в което се срещат различни видове театър, творци от различни части на света и разнородни публики.

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО” е най-мащабното международно театрално събитие в България. Носител е на лейбъла „Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от проекта „Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”.

EFFE_LABEL_LOGO