fbpx

НИЕ СМЕ СРЕД ПИОНЕРИТЕ НА СЮЖЕТНИЯ ОГНЕН ТЕАТЪР

Мим-формация „Жар театър“ е създадена през 1993 г. и днес е водеща независима компания в сферата на безсловесния театър, театъра на открито и по-специално на „сюжетния огнен театър“. Синтезът между изкуството на мима, играта и танца с огън, маски, кукли и карнавални изпълнителски техники се превръща в определяща черта на творческия й облик. Компанията е участвала със свои спектакли на множество престижни международни фестивали и форуми в България и по света. В рамките на 25. Международен театрален фестивал „Варненско лято“ те ще покажат своя сюжетен огнен спектакъл „Паметта на огъня“ в Римските терми, ще проведат среща-разговор със заинтересованите зрители, както и ще запознаят публиката с техниките на огнения театър на входа на Морската градина. Представя ме ви Елена Пап и Пламен Радев, които са основатели на формацията и главни автори на нейните продукции.

Описвате „Паметта на огъня“ като своеобразно обобщение на дългогодишните търсения на екипа в сферата на огнения театър. В какъв смисъл това е така? Каква е паметта на това представление и в какво се състои театралната притегателна сила на огъня за вас?

Сюжетният огнен театър е лицето на „Жар театър“. Търсенията ни започнаха отдавна, а догодина формацията ни ще навърши 25 години. Притегателната сила на огъня като театрално средство е огромна. Когато огънят е твой партньор, няма как да се отпуснеш, да се оставиш на рутината. Актьорът, който играе с огън, трябва да съумее да партнира с тази мощна енергия; да не доминира или обратно – да не остане „невидим“ покрай  атрактивността на огъня. Огънят е много любопитен за нас и от режисьорска гледна точка, тъй като съчетаваме и хармонизираме неговата енергия и светлина заедно със сценичното действие, с актьорите и с музиката. Целта е постигането на единно послание, действие и визия, динамика и усещане.

01.Илиана Ковачева_75_ОК smallсн. Илиана Ковачева

Откъде черпите идеи при изграждането на концепцията на вашите представления и бихте ли разказали повече за технологията на създаването на огнения реквизит?

В основата си нашите спектакли са мимодрами (ние самите сме мимове и специалисти в областта на невербалния театър), а според Жан-Луи Баро изкуството на мима е „поезия на безмълвието“. Вдъхновение черпим от различни сфери – история, философия, митология, литература… Огнените изкуства се радват на нарастваща популярност и бързо развитие, но най-често се използват за забавление, за атракция. При нас наличието на сюжетна нишка и сериозно послание са важни. Сферата на сюжетния огнен театър е все още неразработена и ние сме сред пионерите в тази област, което отваря много възможности за творчество. Опитваме се да разширяваме изразността си, да изследваме различните аспекти на огъня в театрален контекст. Експериментираме и с различни цветове на пламъка, пироефекти, с възможностите на естественото осветление, базирано само на живия пламък.

Вашите проекти, включително и „Паметта на огъня“, са със силно международно присъствие. Как намирате своите чуждестранни сътрудници, какво търсите във взаимодействието си с тях и по какъв начин работите по проектите си?

04 Христо Кънчев

Вече девет години екипът ни е международен. В „Паметта на огъня“, освен българи, участват и талантливи млади актьори от Италия и Кралство Йордания, които дойдоха в България специално за представлението. Те са бивши наши доброволци и са преминали при нас специално обучение в областта на огнения театър и театъра на открито. Работим по този начин, защото типът театър, който правим, изисква по-специална подготовка и специфични умения, които не се изучават в театралните академии по света. До момента сме работили със 74 артисти (актьори, сценографи, визуални артисти) от 24 различни държави. Работата по създаването на проектите ни е колективна и разчита на съавторството на всеки член на екипа. Това обогатява значително финалния резултат. Надяваме се публиката на театралния фестивал „Варненско лято“ сама да се убеди в това :)

Въпросите зададе Елена Ангелова

Гледайте „Паметта на огъня“ на 2 юни 21:30 ч. в Римските терми

Срещнете се с екипа на Жар театър на 3 юни 16:00 ч. в Социалната чайна

Опознайте огнения театър с огнения хепъниг „Опознай огъня“ на 3 юни от 22 ч. на входа на Морската градина

 

Проектът се съфинансира от Фонд „Култура“ на Община Варна по направление „Варна – европейска младежка столица“ 2017.

WordPress Lightbox Plugin