fbpx

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ с юбилейно 30-то издание

От 31 май до 10 юни във Варна ще се проведе най-мащабното театрално събития в страната. Вижте заглавията в българската селекция и основни акценти от международната програма.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се превърна в неотменна част от културния живот във Варна и значимо събитие за националната театрална култура, което ни свързва и със света. Тази година той отбелязва 30-годишен юбилей с богата програма, представяща селекция от едни от най-открояващите се спектакли от българския театрален афиш, ярки продукции от международната сцена, концерти и специални събития.

Началото на фестивала ще сложи Народният театър „Иван Вазов“ на 31 май на сцената на Драматичен театър – Варна със спектакъла „Бащата“ от Флориан Зелер. Той носи награда „Аскеер“ на режисьорката Диана Добрева, а публиката ще може да види едно от най-запомнящите се изпълнения на актьора Владимир Пенев заедно с Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков и Явор Вълканов. Българската селекция включва още девет заглавия на водещи театрални творци. Сред тях са „Опашката“ от Захари Карабашлиев в сценична версия на Явор Гърдев за Драматично-куклен театър – Плевен с Владимир Карамазов в главната роля, за която той получи „Икар“, спектакълът с най-много номинации за националната театрална награда – „Майстора и Маргарита“ по романа на М. Булгаков с режисьор Николай Поляков (Младежки театър), както и „Пер Гюнт“ по Ибсен на Театър „София“ и режисьорската Катя Петрова с Ириней Константинов в главната роля. Ще гостува и неизчерпаемият Камен Донев като Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка на Стоян Радев за Театър „Българска армия“. Стоян Радев води и Валери Йорданов в моноспектакъла му „Караконджул“ по Николай Хайтов (Народен театър „Иван Вазов“). След изключителния успех на „Приятно ми е, Ива!“, актрисата Ива Тодорова отново създаде завладяващо сценично събитие – „Ива е онлайн“, също част от фестивалната селекция. Варненският театър-домакин присъства в нея с „Амадеус“ под режисурата на Стайко Мурджев. Специално за фестивалното издание Маргарита Младенова ще създаде поетична пауза в живота на града със спектакъла ѝ на открито „Мислещи тръстики“, в който млади актьори от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ ни карат да съпреживеем отново поезията на Миряна Башева.

Международната програма на театралния фестивал „Варненско лято“ през 2022 г. включва разнообразие от събития – улично шоу от Нидерландия, прожекции на театрални спектакли от сцената на „Комеди Франсез“ в Париж и от Лондонския Уест Енд, а на 7 юни в Художествената галерия публиката ще може отново да се срещне с богатия и вълнуващ театрален свят на словенския режисьор Йерней Лоренци. Той гостува с музикално-поетичния си спектакъл „Мъртвият идва за любимата си“ по изпълнената с фолклорни мотиви пиеса на Светлана Макарович. Фестивалният афишът е наситен и с паралелни събития, сред които улични спектакли, фотоизложби, представяния на книги и много други вълнуващи срещи с театъра.

За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в рамките на програмата „Интермецо“. Един от акцентите в предстоящото ѝ издание е гостуването на световните шампиони по брейк танц “Flying Steps” от Германия. Ако досега сме си мислели, че уличните танци и класическата музика взаимно се изключват, то мощният музикално-танцов и визуален спектакъл „Летящият Бах“ напълно променя представите ни. Очакваме го на 20 август в Летния театър във Варна.

От началото на 30-годишната си история Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е достигнал до над 300 000 зрители, пред които е представил над 800 събития от България и още 40 държави от цял свят.

Билети за фестивалните събития може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на fccvarna.bg, на касите на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна и онлайн на bgbileti.com, а за отделни събития и от eventim.bg.

Следете програмата на viafest.org и на фейсбук профила ни https://www.facebook.com/varnasummerfestival.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2022 се организира от Фондация „Виа Фест“ със съдействието на Министерството на културата и Община Варна, както и на Посолството на Кралство Нидерландия в България, на Институт Камойш, Камойш София и Посолство на Португалия, на Френския институт в България и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна |ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и Летен театър.

WordPress Lightbox Plugin