fbpx

Обявена е програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2021

Тази година Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се случва извънредно през месец юли в морската столица.

29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл 100“, празнуващ 100-годишнината на Варненския драматичен театър на негова сцена. Финалът му ще се постави на 12 юли в Археологическия музей с фестивалната продукция „Портрети на неизвестното“. Тя обединява три от най-изявените творци в българския театър – Явор Гърдев, Петър Дундаков и Венелин Щурелов – в музикално-драматичен и визуален пърформанс за човека, изправен пред загадките на необятния космос и собствения микрокосмос.

Във фестивалните дни театралното „Варненско лято“ ще срещне зрителите с 15 отбрани спектакли и специални събития от България, Германия, Испания и Обединеното кралство.

В рамките на българската селекция варненската публика отново ще има възможността да види отличените продукции през изминалия театрален сезон. Сред тях е „Боклук, носител на тазгодишните награди „Икар“ и „Аскеер“ за най-добро представление и за текст за театър. Дебютната пиеса на актрисата Елена Телбис спечели конкурса на Театър 199 за камерна пиеса, а големият актьор и режисьор Ивайло Христов я постави на негова сцена с актрисите Светлана Янчева (номинация за „Икар“), Анастасия Лютова (награда „Аскеер“) и Весела Бабинова. От афиша на един от най-успешните театри в страната фестивалната програма включва още Хаос“ – лирична комедия от финландския драматург Миха Миляхо в свежата режисура на Марий Росен и със завладяващите Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова и Радина Думанян. Носителят на наградата „Аскеер“ 2021 за водеща мъжка роля Христо Мутафчиев ще може да се види в спектакъла на Народния театър „Плач на ангел“ от Стефан Цанев с режисьор Стоян Радев. Империя на красотата – мадам Рубинщайн“ (Сатиричен театър) е третата постановка на Бойка Велкова като режисьор. В пиесата на Джон Мисто за „лъвицата“ на козметичната индустрия през миналия век Хелена Рубинщайн, тя влиза в ролята на самата Мадам Рубинщайн и е с номинация за „Икар“ 2021 за водеща женска роля. Част от българската селекция е още новият спектакъл на Теди МосковНяма да платим! Няма да платим!(Театър „София“), както и въздействащото документално представление „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ на Василена Радева (номинация за „Икар“) по книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии“. То проследява историите на няколко жени, които преодоляват тежка болест и тя ги води до цялостно преосмисляне на важните неща в живота. Сред специалните фестивални събития е представяне на документалната книга за Цветана Манева „Тя, Цветана Манева“ с автори Георги Тошев и Яна Борисова. То ще е придружено от концерт на пианиста Милен Кукошаров и Кристиян Велчев (виолончело), за да се превърне в истинско емоционално преживяване.

Международната селекция на фестивала се открива с атрактивния вертикален танц на нидерландската компания AIRA на фасадата на Фестивалния и конгресен център, като към нея специално ще се включат музикантите Керана и космонавтите. „Полетът“ отбелязва 20-та годишнина от побратимяването на Варна и Дордрехт и се осъществява съвместно с Посолството на Кралство Нидерландия.

В рамките на фестивала ще бъде представен и един от най-хитовите спектакли на международната сцена – „Зловещата долина“, продукция на немския новаторски колектив „Римини Протокол“ (Щефан Кеги) и престижния театър „Мюнхнер Камершпиле“. Заглавието обозначава странния ефект, който андроидните роботи предизвикват поради приликата си с човека. А какво се случва, когато на сцената актьорът-човек е заменен с негово копие-робот? Програма „Интермецо“, осъществяваща се съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“, ни среща с едни от най-добрите фламенко танцьори, водени от Давид Гутиерес в неговия спектакъл „Фламенко: възраждане“ въз основа на пламенния испански танц. По традиция фестивалът включва и прожекция от афиша на NT Live, представящ най-доброто от британския театър на кино екран. Този път зрителите ще могат да видят изява на филмовата звезда Джеймс Макавой (X-Men, Изкуплението) на театрална сцена в „Сирано дьо Бержерак“ – оригинална съвременна интерпретация на пиесата от Едмонд Ростан с много рап, бийтбокс ритми и поезия.

 Билети можете да закупите от 14 юни на касите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и на Фестивалния конгресен център (за събитията там).

 Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2021 се организира от Фондация „Виа Фест“ с Министерство на културата и Община Варна, както и на Посолство на Кралство Нидерландия в България, на Институт Сервантес и Гьоте-институт България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна |ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и Археологическия музей.

WordPress Lightbox Plugin