2014 | Шоукейс Държавен куклен театър – Варна | 09 юни , 19.15 ч.
„АЗ, СИЗИФ“
FACEBOOK
TWITTER
ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА „КОНТРАСТ ФИЛМС“

„АЗ, СИЗИФ“

режисура и драматургия:  ВЕСЕЛКА КУНЧЕВА

сценография и кукли:  МАРИЕТА ГОЛОМЕХОВА

музика:  ХРИСТО НАМЛИЕВ

хореография:  МАРИЯ ДИМИТРОВА

осветление:  ВЕСЕЛИН ХРИСТОВ

изпълнение на текста:  ЛЕОНИД ЙОВЧЕВ

 

участват:
ХРИСТО ТАКОВ

Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си. Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър. Той утвърждава талантливия екип от режисьора Веселка Кунчева, сценографа Мариета Голомехова и актьора Христо Таков като новите лица на съвременния български куклен театър и неговите гранични форми.

Веселка Кунчева завършва режисура за куклен и драматичен театър в НАТФИЗ и работи в различни куклени театри в България.  През 2003 г. спектакълът й „Малкият Цахес, наречен Цинобър“ (Куклен театър – Пловдив) печели наградата „Икар“ за куклено изкуство. Постановката й „Пинокио – забранено за деца“ (Столичен куклен театър) печели награда за режисура на международния фестивал „Златната искра“ в Крагуевац, Сърбия. Там тя поставя „Марко Кралевич“, който обира основните фестивални награди, между които Голямата награда за най-добър спектакъл и отличие за режисура. През последните години Веселка Кунчева съвместно със сценографа Мариета Голомехова разработва специфичен стил, който се основава на притчови сюжети, представени като пластически и предметен театър в съчетание с ритъм и музика. За него тя получава признание като постановката й „Вграждане” печели наградата „Икар” 2013 на САБ за куклен спектакъл и музика, както и участие в програма „Шоукейс” на МТФ „Варненско лято” 2013.

Номинация за награда «Икар»2014 на САБ за куклен спектакъл.

Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“ 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля на Христо Таков, награда за  сценография на Мариета Голомехова, награда за авторска музика на Христо Намлиев

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER