fbpx
2022 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 31 май, 19:00 ч.
01 юни , 18:30 ч.
БАЩАТА
FACEBOOK
TWITTER
Народен театър „Иван Вазов“

БАЩАТА

от Флориан Зелер

превод Снежина Русинова-Здравкова

режисьор Диана Добрева

сценография и костюми Мира Каланова

музика Петя Диманова

участват Владимир Пенев, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков

Определят Флориан Зелер като „най-вълнуващия драматург на нашето време“. Пиесата „Бащата“ (2014), отличена с наградата „Молиер“, е втора част от трилогия, посветена на съвременното семейство, която започва с „Майката“ (2010) и завършва със „Синът“ (2018). По трогателен, изпълнен с хумор и все пак верен начин Зелер поставя на сцената въпроси от живота, за които все още неуверено се говори открито.

„Бащата“ прониква в съзнанието на 80-годишния Андре. Той живее сам в своето жилище в Париж и постепенно забелязва, че около него започват да изчезват неща, има чувството, че някой го преследва, губи ориентация. А сега и по-голямата му дъщеря Ана (Радина Кърджилова) иска да замине… Пиесата проследява търсенето на Андре на самия себе си в момент от живота, в който изградената му биография и отношения сякаш вече не важат, а светът постепенно се изтрива. Тя непрекъснато преобръща очакванията и в даден момент почти заприличва на трилър.

Бравурното изпълнение на ролята на Андре от Владимир Пенев я превръща в една от важните в творческата му биография. Тук виждаме режисьорката Диана Добрева в нова светлина – далеч от обичайния за нея широк мащаб и размах, с внимание върху психологическия детайл.

Награда „Аскеер“ 2019 за режисура и за сценография

Номинация за „Аскеер“ 2019 и за „Икар“ 2019 на САБ за водеща мъжка роля (Владимир Пенев)

Представлението не е подходящо за лица под 15 г.

Цени на билети: 30, 25, 20 лв. / 15 лв. за учащи и пенсионери продължителност: 90 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin