fbpx
2020 | Основна програма - Международна селекция Дигитално издание | 01 декември, 19:00 ч.
ВОЙЦЕК
FACEBOOK
Национален театър – Рига, Латвия

ВОЙЦЕК

по Георг Бюхнер

Режисьор: Кирил Серебренников

Сценография и костюми: Кирил Серебренников

Видео артист и асистент режисьор: Иля Шагаловс

Музика: Йекабс Ниманис

Осветление: Игорс Капустинс

участват:
Пиедалас Гундарс Грасбергс, Дайга Казочина, Лига Лиепина, Улдис Думпис, Янис Аманис, Артурс Кружкопс, Иварс Пуга, Янис Вимба, Каспарс Думбурс, Романс Баргаис, Томс Лиепайнекс

Руският режисьор Кирил Серебренников и Латвийският национален театър предлагат неочаквана интерпретация на една от най-енигматичните пиеси в модерната европейска драматургия – „Войцек“ от Георг Бюхнер, която той пише едва 24-годишен. В нея действието се развива във военна казарма през 19. век и разказва за младия войник Войцек, който трябва да припечелва допълнително, като се подлага на медицински експерименти. Воден от отчаяние и ревност, накрая той убива своята любима Мари. Вече над 200 години пиесата предизвиква театралните режисьори със своята фрагментарност и вътрешна напрегнатост.

Режисьорът Кирил Серебренников  пренася действието в галерия за съвременни изкуства, а главният герой Войцек става обект на експеримент за разкриване границите на човешкия потенциал. Така във версията на Серебренников „Войцек“ прозвучава като история на превръщането на човека в своеобразен предмет на изкуството. Със запис на тази постановка, реализирана на сцената на Националния театър в Рига, българската публика ще има възможност за първи път да се запознае с работата на един от водещите руски театрални режисьори със световна популярност.

История за превръщането на човека в експеримент и в предмет на изкуството. В нея има и шок, и красота. Afisha.ru

Награда за най-добра сценография и за музика

Номинация за Латвийската театрална награда за представление на годината 2011/2012, за режисура и за най-добър актьор в поддържаща роля (Улдис Думпис)

Кирил Серебренников е театрален, филмов и оперен режисьор, а от 2012 г. е и артистичен директор на театъра „Гогол Център“ в Москва. Дълго време преди това поставя в Московския художествен театър, в театър „Съвременник“, в Националния театър на Латвия, а през 2020 г. е поканен и в Дойчес театър в Берлин. Режисирал е и опери на сцената на Мариинския театър в Петербург, на Болшой театър в Москва, в Комише опер в Берлин, както и в оперите в Щутгарт и Цюрих. Поставял е и авторски балетни постановки за Болшой театър като „Герой на нашето време“ (2015) и „Нуреев“ (2018). Получава международно признание и редица отличия за своя безкомпромисен и дързък театър с остри политически послания.

На латвийски език със субтитри на български.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 1 декември до 19 ч. на 4 декември единствено на територията на България.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла от театроведа Деница Езекиева:

 

продължителност: 103 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Gunārs Janaitis

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin