fbpx
2016 | Паралелна програма Градска художествена галерия „Борис Георгиев” | 11 юни, 21.30 – 22.45 ч.
ДУХЪТ НА ЕДНА ДИВА
FACEBOOK
ФОНДАЦИЯ “КУЛТУРНИ ПЕРСПЕКТИВИ” и ФОНДАЦИЯ “ПИАНО ЕКСТРАВАГАНЦА”

ДУХЪТ НА ЕДНА ДИВА

Театрален концерт

режисьор и драматург: Марий Росен
костюми и сценография: Мариета Ценова
стайлинг: Росица Петрова
сопрано: Ина Кънчева
актриса: Елена Атанасова
пиано: Людмил Ангелов

Полин Виардо е непозната за мнозина, но особено почитана от посветените на музиката. Животът на тази харизматична певица и композитор от 19. век е изключително богат, наситен, интензивен. Детската й любов е учителят й по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна – писателят Иван Тургенев. Близка приятелка е на Жорж Санд, Шопен, Шуман, муза за Майербер, Сен-Санс, Брамс, Масне, Гуно и др. Тя не само вдъхновява мнозина, но също така открива таланти, подкрепя ги, вярва в тях. Посвещава живота си на музиката, пътува, преподава, композира. Един културен медиатор и прототип на съвременния свободен артист… Театралният концерт „Полин Виардо“ поглежда през различни шпионки към нейния живот. Той се основава на документални текстове – писма от и към нея, спомени на нейни роднини и съвременници, статии от вестници, които се редуват с песни на композиторката и произведения на Шопен, Лист и Росини. Людмил Ангелов и Ина Кънчева не са само музикални изпълнители, но заедно с актрисата Елена Атанасова участват в създаването на театрални картини, които с лекота, ирония и малко безотговорност интерпретират времето и героите.

Людмил Ангелов е изявен български пианист. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, той е носител на множество награди. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”. През 2011 учредява Фондация Пиано Екстраваганца, която става организатор и промоутър на  ежегоден международен музикален фестивал „Пиано Екстраваганца“ в София. От 1992 г живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

Сопраното Ина Кънчева учи оперно пеене в Държавната музикална академия, София. Следват  специализации  към „Европейски оперен център“ – Манчестър, към фондация „Арена ди Верона“, академия „Киджана“ – Сиена и центъра за млади оперни певци на Пласидо Доминго във Валенсия. От 2006 г. до 2011 г. тя е солистка в трупата на операта в Щутгарт, където изпълнява ролите на Виолета в „Травиата“, графиня Адел в „Граф Ори“, Лучо Чина в „Лучо Сила“ и др.

MMF_logo1

Цени на билети: 15 лв.; 12 лв. за учащи и пенсионери

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Златин Георгиев

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin