fbpx
2009 | Шоукейс Държавен куклен театър – Варна | 05 юни, 17.00 ч.
ЗАМЛЪКВАНЕ
FACEBOOK
TWITTER
ПЪРФОРМЪНС ЛАБ СОФИЯ, ТЕАТЪР НА ГОЛИЯ ОХЛЮВ КЪМ НБУ, ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО”

ЗАМЛЪКВАНЕ

по мотиви от филма „Персона” на Ингмар Бергман
постановка: Елена Панайотова
художник: Юлияна Войкова – Найман
музика: Емилиян Гацов

участват:
Вероника Петрова, Антоанета Петрова, Дарина Параскова, Десислава Христова, Ани Вълчева

Елена Панайотова завършва Театрална режисура в Театрален департамент към Нов български университет. Интересът й е в полето на театралната антропология и движенческия театър. Работи като преподавател в НБУ и в Университета за изкуства – Утрехт, Холандия. Печели национални и европейски стипендии за специализации по театър. Нейни спектакли са участвали в редица фестивали, като за спектакъла “Домът на Бернарда Алба” получава награда на INFANT фестивал в Нов Сад за “най-оригинално изследване в сегментите на театралния език”. През 2008 основава Пърформанс Лаб София с цел реализиране на съвременни театрални постановки на границата между театър и танц.
„Замлъкване” е движенчески спектакъл, вдъхновен от енигматичния филм „Персона” на иконaтa на новото кино от 60-те Ингмар Бергман. Той представя сложния психологически процес, през който преминава една жена в отказа си да говори, като по този начин отказва да приеме социалните роли, които животът й налага – на актриса, майка, съпруга… Спектакълът е изграден като серии от вариации върху темите удвояване, обсебване, мълчание, съществуване на човешкото тяло в тишина. Той изследва мълчанието като избор и предизвиква границита на човешката комуникация отвъд възможностите на езика – в тялото, движението и гласа.

„Замлъкване” провокира възприятията на гледащия, заигравайки се с паметта и очакването, за да предизвика едно екстатично преживяване на настоящия момент. „Замлъкване” е покана към съзерцание и откриване на онези тайни за човешкото битие, които само театърът може да изрази.”
Елена Панайотова

 

Спектакълът е реализиран с подкрепата на Фонда за стратегически проекти към настоятелството на НБУ, и се разпространява с подкрепата на Министерство на културата, Фондация „Етюд” и “Екуити уотч рисърч сървисиз“ ООД.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin