fbpx
2016 | Основна програма - Международна селекция Драматичен театър - Основна сцена | 05 юни, 19.15 - 22.15 ч.
ИЛИАДА
FACEBOOK
TWITTER
Словенски национален театър „Драма“ Любляна / Градски театър Любляна / Цанкарев дом – Любляна, Словения

ИЛИАДА

по Омир
превод: Антон Совре
режисьор: Йерней Лоренци
сценична адаптация: Йерней Лоренци, Ева Махковиц, Матиц Старина
драматурзи: Ева Махковиц, Матиц Старина
сценография: Бранко Хойник
костюми: Белинда Радулович
композитор: Бранко Рожман
светлинен дизайн: Паскал Мерат
езиков консултант: Татяна Станич
хореограф и асистент-режисьор: Грегор Лущек
участват: Юре Хенигман, Нина Иванишин, Аляж Йованович, Грегор Лущек, Марко Мандич, Звездана Новакович, Йете Остан Вейруп, Тина Поточник, Матей Пуц, Блаж Сетникар, Янез Шкоф, Йерней Шугман

„Илиада“ е новаторска и великолепна постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история. (Маргарета Сьоренсон, Председател на Международната асоциация за театралните критици).
Така критиката описва тази впечатляваща сценична адаптация на Омировия епос, залегнал в основите на европейската култура и цивилизация. Тя започва като музикален концерт, в който изпълнителите във въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих – хекзаметър, предават разказа на „Илиада“ и разкриват нейните три свята – на гърците, на троянците и на боговете. Във втората част всичко се преобръща и сцената сякаш се превръща в терен на жестоката касапница на Троянската война – тя става образ на всички битки по света, а всички жертви се превръщат в универсален символ на изкуплението. В своята постановка режисьорът Йерней Лоренци събира едни от най-добрите актьори на словенската сцена.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА И НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ БИТЕФ 2015 В БЕЛГРАД

ГОЛЯМАТА НАГРАДА, НАГРАДАТА НА КРИТИЦИТЕ И ЖУРНАЛИСТИТЕ И НАГРАДА ЗА МУЗИКА НА 23-ТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „КОНТАКТ“ В ТОРУН, ПОЛША

Йерней Лоренци е познат на българската публика със спектаклите „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци, гостували в платформата Световен театър в София и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Той е от водещите театрални режисьори на Словения и преподавател в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна. Получава многобройни отличия като наградата за най-добра режисура от най-големия театрален фестивал в Словения – „Borštnikovo srečanje” в Марибор (за постановките „Епосът за Гилгамеш”, 2005; „Орестия”, 2009; „Буря”, 2012), три Гранд При за най-добро представление („Пречистени”, 2001; „Буря”, 2012; „Бесният локомотив”, 2013) и др.

Със субтитри на български и английски език.

Гледайте „Илиада“ и в Световен театър в София.

Цени на билети: 15/12/10/8 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Петер Ухан

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin