fbpx
2020 | Основна програма - Международна селекция Дигитално издание | 02 декември, 19:00 ч.
МАГИ МАРЕН: ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ
FACEBOOK
Naia Productions - Франция

МАГИ МАРЕН: ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЕ

Пътешествие през живота и творчеството на хореографката Маги Марен

Режисьор Давид Мамбуш

Компанията на френската хореографка Маги Марен има отличително място в полето на танцовия театър. Филмът проследява сценичния живот на нейната емблематична постановка „Може би“ (May B) от 1981 г., която се играе и до днес. Вдъхновена от творчеството на Самюъл Бекет, тя интерпретира неговия абсурден свят, населяван от ексцентрични персонажи. Маги Марен улавя екзистенциалните теми в тях като очакването в нищото, колебанието, надеждата и самозаблудата, и по необичаен и експресивен начин ги предава със средствата на танцовия театър. Самото заглавие препраща към афинитета на Бекет към израза „може би“ и към игрите на думи. Филмът „Време за действие“ (2018) запознава българската публика за първи път с естетиката, начина на работа и философията на хореографката Маги Марен, която е носител на множество международни отличия, сред които и „Златен лъв“ от Биеналето във Венеция (2016).

„През последните години обмислях да направя филм по „Може би“ (May B), който да бъде нещо повече от видеозапис. Искаше ми се да е самостоен филм, придружен от документална част, която да проследи историята и опита на различни хора, които са били ангажирани в спектакъла през годините… Искаше ми се да се чуят думите и гласовете на онези, които като млади, а и не толкова млади, преминаха през представлението за първи или за стотен път. На тези, които от поколение на поколение, с всяко ново поставяне на „Може би“ (May B), с всяко представление и всяка нова публика вписваха в образите на Бекет нещо от себе си и от своята човешка природа. Нашата творческа работа е свързана със създаването на близост с изпълнителите. Затова и филмът можеше да бъде направен единствено от режисьор, запознат отблизо с моята работа и способен по деликатен начин да предаде самото преживяване. Давид Мамбуш, моят син, се роди по времето, когато работех върху „May B” през 1982 г. Той израсна заобиколен от компанията и сам е актьор, сценарист и режисьор. През цялото си детство той ни е гледал как живеем и работим, познава много добре представлението и може да бъде неговото вътрешно и външно око.“  Маги Марен

Маги Марен изучава класически балет в Тулуза, след което се присъединява към балетната трупа в Страсбург, а после и към известната школа „Мудра“ на хореографа Морис Бежар в Брюксел. Няколко години тя е солист в знаменитата му трупа „Балетът на XX век“. През 1970-те започва да работи самостоятелно и става част от френската нова вълна в танца. През 1984 г. Маги Марен основава собствена компания, с която създава повече от 25 представления. Министерството на културата на Франция я отличава с Голямата национална награда за хореография и с ордена „Кавалер на изкуствата и културата“.

На френски език със субтитри на български.

Излъчването на филма е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 2 декември до 19 ч. на 5 декември единствено на територията на България.

Въведение във филма от хореографа Мила Искренова.

Свободен достъп.

продължителност: 105 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Laurence Daniere, Didier Grappe

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin