fbpx
2020 | Основна програма - Международна селекция Дигитално издание | 27 ноември, 19:00 ч.
МАКБЕТ
FACEBOOK
TR Варшава – Полша

МАКБЕТ

14+

по Уилям Шекспир

Сценична версия и режисура Гжегож Яжина

Оператор Жаклин Собишевски

Музика Яцек Груджен, Пьотр Домински

Сценография Стефани Нелсън, Йоанна Качинска

Костюми Стефани Нелсън, Агнешка Завадовска 

Видео Бартек Мацяш

участват:
Цезари Кошински, Александра Конечна, Томаш Тиндик, Данута Стенка, Валдемар Ковнацки, Пьотр Гловацки, Михал Журавски, Яцек Понеджалек, Ерик Лубош, Ян Дравнел, Кристиан Емани, Агнешка Подшадлик, Марек Питух, Малвина Маруда, Михал Станиславски, Филип Охински

В постановката от 2005 г. на Гжегож Яжина – един от водещите режисьори в съвременния полски театър, действието в знаменитата Шекспирова пиеса е разположено в американска военна база в днешен Ирак. Макбет ръководи дръзка военна операция по време на ежедневни мюсюлмански молитви. В нея той убива местен бунтовнически лидер. Това се оказва само първото от поредицата жестоки убийства, които амбициозният военен ще извърши, подстрекаван от безмилостната си съпруга и безкрайните си амбиции. Представлението се играе в пространствата на вече разрушения комплекс на варшавската фабрика Варински, като то е специално заснето и за филмова версия през 2006 г. Динамичните близки планове, монтажът и специалните звукови ефекти подсилват интимността и динамиката на кадрите, а клаустрофобичните пространства, в които все по-психотичният Макбет се затваря, подчертават крайното му психическо състояние.

Представлението на Гжегож Яжина прилича на холивудски филм, в който обаче няма герои.  В-к „Гардиън“

Гжегож Яжина е театрален, оперен и филмов режисьор, а от 1998 г. е заместник  художествен директор на театъра TR Варшава – място за артистични експерименти и творческо развитие на много артисти, присъстващи днес по полските и международни театрални сцени и филмови екрани. Завършва Философския факултет на Ягелонския университет, както и режисура в Държавното театрално училище в Краков. Неговият спектакъл „Тропическа лудост“ по Ст. И. Виткевич в „Театър Розмайтошчи” във Варшава е от най-известните дебюти в полския театър. Сред знаковите постановки на Яжина са още, „Ивона, принцесата на Бургундия“ по Гомбрович в „Стария театър“ в Краков (1997), „4.48 Психоза“ от Сара Кейн (2002) в „Театър Розмайтошчи” във Варшава, „Празникът” по филма на Томас Винтерберг (2002) в TR Варшава/ATM Studio, както и „Всичко ни е наред“ от  Дорота Масловска (2009) – копродукция на TR Варшава и берлинския театър „Шаубюне“. В работата си той обича да съчетава жанрове и различни форми на изкуство. Получавал е много награди и отличия, включително Наградата на министъра на външните работи за изключителни заслуги за Полша 2002. През 2007 г. неговата постановка „Медея“ във виенския „Бургтеатър“ (2006) е отличена с една от най-престижните театрални награди в немскоезичното пространство – „Нестрой“. През 2011 г. Гжегож Яжина получава в Полша сребърен медал за творчески постижения в областта на културата – Gloria Artis, а през 2012 г. – наградата Culture.pl Superbrands 2012 за активно популяризиране на полската култура по света.

На полски език със субтитри на български.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 27 ноември до 19 ч. на 30 ноември само на територията на България.

Въведение в спектакъла от театроведа Камелия Николова

Трейлър към спектакъла:

Записът  е предоставен от:

FINA_logo_biale tlo_transparent

продължителност: 95 мин.

ГАЛЕРИЯ

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin