fbpx
2016 | Шоукейс Държавен куклен театър – Варна | 05 юни, 18.00 – 19.00 ч.
МАЛДОРОР
FACEBOOK
ГРУПА МЕТЕОР

МАЛДОРОР

по „Песните на Малдорор ” от Лотреамон
превод: Стефан Гечев
сценична версия: Ани Васева
режисьор: Ани Васева
теория: Боян Манчев
графичен дизайн: Георги Шаров
моноспектакъл на Леонид Йовчев

„Песните на Малдорор” e от най-загадъчните творби в европейската литература. Тя е публикувана през 1869 г. под псевдонима граф дьо Лотреамон от енигматичния Изидор Дюкас една година преди смъртта му на 24-годишна възраст. Макабрените халюцинации на Лотреамон не само са обитавани от всевъзможни наследени от романтизма призраци – мрачни герои, странни създания, хибридни чудовища, развихрили се стихии; те въвеждат и една нова идея за поетическия език между автентичност и изкуственост, между искреност и ирония. Той е от особен интерес за работата на група „Метеор“. Въз основа на последователна и задълбочена работа върху граматиката на движението, партитурата на гласа и внушителните образи, „Малдорор“ въплъщава тревожните фантазии на Лотреамон в съвременна театрална творба. Тя продължава експериментите в разработвания от групата жанр на театрална оратория. Един нов поетически театър, който се опитва да изведе потенциала на езика на литературната фикция отвъд машинарията на конфликта, катастрофата и катарзиса, която традицията на драмата впряга още от зората на своето възникване. Спектакъл, устремен към кошмарния свят на Малдорор като преобърнат свят на насладата.

Група „Метеор“ е сред оригиналните групи от съмишленици в независимата българска сцена.  Основното й ядро са театралният автор и режисьор Ани Васева, философът Боян Манчев и актьорът Леонид Йовчев. В поредица от спектакли „Метеор“  си поставя за цел да изследва възможностите на един литературен или поетически театър, противопоставен както на сценичното четене, така и на сценичната адаптация, като достига до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват широк отзвук, като сред тях са „Пиеса за теб“ по текст на Ани Васева, „Пиеса за умиране“ по текст на Боян Манчев и Ани Васева, „Фаетон: Изверги“ от Боян Манчев по „Метаморфози” на Овидий, и др.

Награда „Икар“ 2016 на САБ за водеща мъжка роля на Леонид Йовчев и специално отличие на Група „Метеор“ за оригинални търсения в областта на театралния език.

Със субтитри на английски език.

Спектакълът е осъществен от Група „Метеор“ с любезното съдействие на Френски институт, България.

LOGO-25_ANS-IF-blue

Цени на билети: 12/10 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Боряна Пандова

За Медии:

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin