fbpx
2020 | Основна програма - Международна селекция Дигитално издание | 29 ноември, 19:00 ч.
НАТАН МЪДРЕЦЪТ
FACEBOOK
Дойчес театър – Берлин, Германия

НАТАН МЪДРЕЦЪТ

от Г. Е. Лесинг

Режисьор Андреас Кригенбург

Сценография Харалд Тор

Костюми Андреа Шраад

Драматургия Юлиане Кьоп

участват:
Елиас Аренс, Нина Гумич, Бернд Мос, Юлия Нахтман, Йорг Позе, Натали Зелиг

„Натан мъдрецът“ (1779 г.) на големия немски класик Г. Е. Лесинг се развива по време на кръстоносните походи и носи някои от основните послания на европейското Просвещение  за религиозна толерантност и културен диалог, основаващи се на рационалността и хуманизма. Дали във времена на религиозен фундаментализъм и изострящи се конфликти това е само една измислена приказка? Режисьорът Андреас Кригенбург чете пиесата именно като приказка, която следва принципите на комедията – поредица от случайности, заплетени семейни отношения и щастлива развръзка. Но тук хуморът придобива значение на средство за противодействие срещу насилието и за възстановяване на разпадащи се отношения. Немският режисьор поставя „Натан мъдрецът“ като архаична комедия, в чието начало е Човекът, направен от пръст.

Евреинът Натан се завръща от работно пътуване в завладения от мюсюлмани Йерусалим. Домът му е изгорен до основи, а дъщеря му Реха е спасена от огъня от милостив рицар-тамплиер. Рицарят, спасил Реха, се съпротивлява на процъфтяващата му любов към нея. Той научава от християнката Дая, която живее в къщата на Натан, че Реха всъщност е осиновено християнско сираче. Но според действащите закони това може да отведе Натан на кладата…

Грандиозни актьорски постижения! Berliner Zeitung

Съчетаниe между нямо кино и карнавал… Точната пиеса в точното време. Berliner Morgenpost

Наричат немския театрален режисьор Андреас Кригенбург „магьосник на театралните картини“ заради оригиналния му подход към сценичната образност. Той е от водещите режисьори в немскоезичния театър от началото на 1990-те до днес. Бил е режисьор в берлинските театри „Фолксбюне“, Дойчес театър, в хамбургския театър „Талия“, в Мюнхнер Камершпиле, както и в Бургтеатър във Виена. Девет негови постановки са избирани сред най-добрите в селекцията на фестивала „Театрални срещи“. Носител е на престижната награда „Нестрой“ за оперната постановка по „Пръстенът на нибелунга“ от Вагнер, която му донася и наградата за иновативност на телевизионния канал за култура 3sat. Отличаван е още с театралната награда „Фауст“ за спектакъла върху  „Последният огън“ на съвременната театрална авторка Деа Лоер, която той често поставя. Премиерата на „Натан мъдрецът“ в Дойчес театър е през 2015 г.

На немски език със субтитри на български.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 29 ноември до 19 ч. на 2 декември без географски ограничения.

Въведение в спектакъла от театроведа Асен Терзиев:

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 152 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Arno Declair

За Медии:

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin