fbpx
2009 | Основна програма - Международна селекция Драматичен театър - Сцена филиал | 06 юни, 19.00 ч.
РОМЕО И ЖУЛИЕТА
FACEBOOK
TWITTER
ОКТ/ ГРАДСКИ ТЕАТЪР – ВИЛНЮС, ЛИТВА

РОМЕО И ЖУЛИЕТА

от Уилям Шекспир
режисьор: Оскарас Коршуновас
сценография: Юрате Паулекайте
костюми: Йоланта Римкуте
светлинен дизайн: Еугенийус Савалиашкас
композитор: Антанас Ясенка
пластика и хореография: Веста Грабстайте

участват:
Гитис Иванаушкас, Гиедриус Савикас, Раса Самуолюте, Раса Маразайте, Дайниусс Казлаушкас, Томас Зайбус, Дайниус Гавенонис, Вайдотас Мартинайтис, Далиа Микелвичиуте, Егле Микулинюте, Веста Грабстайте, Дайниус Казлаушкас, Аудриус Накас, Ритис Саладзиус, Арвидас Дапсис

Оскарас Коршуновас (р. 1969 г.) е най-популярният театрален режисьор от Литва и сред водещите имена в световния театър. Забелязан е още с първия си спектакъл в литовската Музикална академия и е поканен на Единбургския фестивал, където печели наградата „Фриндж Фърст”. Последват още отличия, като през 2007 г. на Коршуновас е връчена и Европейската театрална награда „Нови театрални форми”.
Международният успех и многобройните турнета на неговите спектакли му позволяват да основе през 1999 г независимия театър „Оскарас Коршуновас”., сега ОКТ/ Градски театър – Вилнюс. Театърът се утвърждава като едни от най-новаторските не само в Литва, но и в цяла Европа. Като основна цел ОКТ заявява „търсенето на съвременен театрален език, който да отговаря на ритъма на живота днес, да анализира мита на модерния човек и да провокира публиката към нови възможни начини на житейско поведение”. Репертоарът му е подчинен на принципа „да поставя класиката като съвременна драматургия, а съвременната драматургия – като класика”.
Такъв е подходът и към Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета”. Обикновено възприемана като романтична възхвала на любовта, Коршуновас я чете като социална драма. Постановката му се заиграва с популярните италиански стереотипи. Действието е пренесено сред делничния хаос на две традиционни италиански кухни за производство на пица.
„Това, което най-силно ме вълнува в трагедията, е по какъв начин любовта може да се появи и разцъфне сред атмосфера на омраза и война, както е във Верона. Любовта се ражда от самата омраза, като начин да я преодолее”. Оскарас Коршуновас
Копродуценти: Фестивал Авиньон (Франция), Хебел театър (Германия), Arts and Ideas Festival (САЩ), THEOREM (Асоциация с подкрепата на програма Култура 2000 на ЕС), programme of the European Union). Литовска фондация за култура и спорт, Министерство на културата – Литва.

Гостуването се осъществява с подкрепата на ЧЕШКИТЕ АВИОЛИНИИ.

с превод на български

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin