fbpx
2023 | Шоукейс Градска художествена галерия „Борис Георгиев” | 06 юни, 19:30 ч.
СВОБОДНО ПАДАНЕ
FACEBOOK
TWITTER
Фондация „Лъчезар Цоцорков“ & РЦСИ „Топлоцентрала“

СВОБОДНО ПАДАНЕ

Концепция и хореография: Марион Дърова

Сценография: Викентий Комитски

Музика: Климент Дичев

Мапинг: Ивелина Иванова

Костюми: Рая Кърпачева – Urban Nomad

Участват: Изабел Миткова, Мартина Апостолова, Николай Марков, Пламен Кънев, Симона Тодорова, Яница Атанасова

Копродукция: ONE DANCE WEEK, РЦСИ „Топлоцентрала“ и Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Андрогинни и митологични същества, излизащи сякаш от дебрите на несъзнаваното, се появяват на сцената иззад айсберг. Таи се желание, което ни движи, но никога не остава удовлетворено. Шестимата танцьори се събират, започват да се движат заедно, отмерено, обединени в едно общо тяло. Един по един нещо ги тласка към върха на айсберга, който обаче никога не може да бъде изкачен.

„Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва за падане или полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Това е реалността на всяка следваща крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?“, казва Марион Дърова. „Свободно падане“ е най-новият танцов спектакъл на хореографката.  Тя се откроява в съвременния танц със своя интерес към теми, свързани с понятията за женственост и мъжественост, за отношенията между индивидуалността и обществото, за желанието като движеща сила. Тя  ги преработва в изчистен, минималистичен стил, зареден с много енергия.

Марион Дърова завършва философия в Софийски университет, изучава и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Преминава през едногодишната обучителна програма по съвременен танц Derida Port Derida в София. Семестриално завършва също магистратурата „Артистични психосоциални практики и психодрама“ в НБУ. „Свободно падане“ е петата ѝ хореографска работа. Работи и с режисьори в драматичния театър. Отличена е с наградата „Икар“ 2020 за съвременен танц и пърформанс за “WO MAN”.

Номинация за наградата „Икар“ 2023 за съвременен танц и пърформанс

Цени на билети: 20 лв. продължителност: 55 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Михаил Новаков

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin