fbpx
2022 | Основна програма - Международна селекция Фестивален и конгресен център (ФКЦ) – Варна | 01 юни, 18:00 ч.
ТАРТЮФ, ЛИЦЕМЕРЪТ
FACEBOOK
Театър „Комеди Франсез“ – Париж, Франция | прожекция

ТАРТЮФ, ЛИЦЕМЕРЪТ

от Ж. Б. Молиер

прожекция

Режисьор: Иво ван Хове

Драматург: Коен Тахелет

Сценография и осветление: Ян Версвейвелд

Костюми: Ан Д’Хюс

Оригинална музика: Александър Деспла

Музикален сътрудник: Solrey

Видео Рено Рубиано

Участват: Клод Матю, Дени Подалидес, Лоик Корбери, Кристоф Монтеньо, Доминик Бланк, Жулиен Фризон, Марина Хендс и др.

През 2022 г. се отбелязват 400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер. Водещият театър във Франция „Комеди Франсез“ посвещава целия сезон на този юбилей с нови постановки по негови знаменити пиеси. Сред тях е и „Тартюф, лицемерът“, за която е поканен световноизвестният режисьор Иво ван Хове. Той разкрива оригиналната версия на пиесата, преди тя да е цензурирана от крал Луи XIV през 1664 г. ден след премиерата ѝ. В спектакъла участват едни от най-добрите актьори на „Комеди Франсез“.

В стремежа си да демонстрира високи християнски добродетели, богатият Оргон кани лицемерно благочестивия Тартюф в дома си. Заемайки позата на  нравствен учител на цялото семейство, Тартюф  се домогва до имущество на Оргон и се опитва да съблазни негова жена – красивата Елмира. Така той довежда семейството до ръба на катастрофа.

Иво ван Хове е от най-интересните режисьори в съвременния театър. Роден в Белгия, неговата кариера започва да се развива основно в Холандия. Добива популярност с ярките си съвременни интерпретации на класиката и мащабни сценични продукции, съчетаващи театър и кино. Той поставя из цял свят – от Ню Йорк през Париж до Буенос Айрес и е носител на много престижни награди.

Със субтитри на български и английски език.

С подкрепата на Посолството на Република Франция/ Френски институт в България и на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“.

Цени на билети: 12 лв./ 10 лв. за учащи и пенсионери продължителност: 105 мин.

ГАЛЕРИЯ

За Медии:

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin