fbpx
2024 | Основна програма - Българска селекция, Шоукейс Драматичен театър - Основна сцена | 02 юни, 19:00 ч.
03 юни , 19:30 ч.
ХАГА
FACEBOOK
Народен театър „Иван Вазов“

ХАГА

от Саша Денисова

Превод и режисура: Галин Стоев

Сценография: Борис Далчев

Костюмограф: Кънчо Касабов

Композитор: Емилиян Гацов-Елби

Вокален ръководител: Гьорги Георгиев-Антика

Хореография: Марион Дърова

Художник осветление: Иля Пашнин

Асистент по костюми: Цецка Ивайлова

Грим и перуки: Розалина Пейчева

Драматург на постановката: Мира Тодорова

участват:
Юлиан Вергов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Христо Петков, София Бобчева, Васил Драганов, Явор Вълканов, Велислав Павлов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Пламен Димов, Христо Терзиев, Кремена Деянова

Водещи актьори от Народния театър навлизат в гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Пред очите ни се разиграва въображаема версия на процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Всичко това се случва в главата на дете, което се превръща в главен обвинител. В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиченце.

Саша Денисова пише пиесата „Хага“ скоро след нахлуването на Русия в Украйна и периодично я изменя спрямо актуалните развития. Специално за нейното поставяне на сцената на Народния театър режисьорът Галин Стоев се завръща в България от Франция, където от 2018 г. е артистичен директор на градския театър в Тулуза.

„„Хага“ е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща. За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или, напротив, парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини. Това поражда емоционален и интелектуален световъртеж и формира поле за размисъл, което е чисто художествено по своята същност.“  Галин Стоев, режисьор

Саша Денисова е украински драматург и режисьор. Завършва филологическия факултет на Националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център „Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по „Документален театър“ в британския театър „Роял Корт“, Денисова създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“.

Галин Стоев работи като театрален режисьор от 1991 г. в София. Той започва с класически репертоар, след което се насочва към модерни и съвременни текстове. След последвалия успех в България, работата му е представена на различни европейски сцени в Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Русия, България, Аржентина, Италия. От 2007 г. Галин Стоев работи главно във Франция и Белгия, по-специално в La Comédie-Française, Le théâtre national de la Colline, Théâtre de Liège, Festival d’Avignon, Odeon theatre del’Europe и др. От 2018 г. е артистичен директор на ThéâtredelaCité – Centre Dramatique National Toulouse Occitanie. Носител е на редица национални и чуждестранни награди, а през 2019 г. е удостоен със степен „Кавалер на ордена за изкуство и литература“ на Френската република.

Награди „Икар“ 2024 за най-добро представление, за сценография (Борис Далчев) и костюми (Кънчо Касабов)

Номинации за наградата „Икар“ 2024 за дебют (Кремена Деянова) и за режисура (Галин Стоев)

Номинация за „Аскеер“ 2024 за водеща женска роля (Радена Вълканова) и за поддържаща женска роля (Илиана Коджабашева)

Със субтитри на английски език.

Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 г.

Цени на билети: 30, 35, 40, 45 лв./ 25 лв. за учащи и пенсионери продължителност: 130 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Боряна Пандова

За Медии:

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin