fbpx
2022 | Основна програма - Международна селекция Дигитално издание | 15 юни, 19:00 ч.
ХАМЛЕТМАШИНА
FACEBOOK
TWITTER
Талия Театър - Хамбург, Германия

ХАМЛЕТМАШИНА

от Хайнер Мюлер

Режисура и сценография Робърт Уилсън

Осветление Дженифър Типтън/ Робърт Уилсън

Музика Джери Лайбер/ Мике Щолер

Драматург Волфганг Винс

участват:
Лена Щолце, Керстин Хаберкамп, Кристин Дерфлер, Карен Фризике, Катя Юнге, Анете Паулман, Берхард Бетерман, Роберт Дюслер, Маркус Блум, Улрих Хуб, Йорг Бентин, Гюкан Болкан, Хайди Екс, Улрих Бенк, Франк Зеелке

Немският писател, поет и изключително влиятелен драматург Хайнер Мюлер пише пиесата „Хамлетмашина“ през 1977 г. като свободен превод на Шекспировия „Хамлет“. Нарича я „памфлет срещу убийствената илюзия, че човек може да остане невинен в този свят“. Пиесата се превръща в един от най-знаковите текстове на театралния постмодернизъм.

Спектакълът на Робърт Уилсън от 1986 г. е христоматиен за историята на съвременния театър, а приятелството му с Хайнер Мюлер е легендарно.  Драматургът пише текстове за редица спектакли на известния американски режисьор. Мюлер нарича постановката на Робърт Уилсън върху „Хамлетмашина“ „най-добрата продукция“ на неговата пиеса. Тя протича като поредица от видения, провокирани от нея, в характерния за Уилсън визуален театър.

Робърт Уилсън поставя „Хамлетмашина“ в Хамбург като копродукция между Талия театър и хамбургския Университет за музика и театър.

 

Излъчването на видео запис на спектакъла е достъпно за 48 часа от 15 юни, 19:00 ч. до 17 юни, 19:00 ч. на viafest.org. Записът е осъществен с подкрепата на NDR.

Излъчването се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант’21“, и Гьоте-институт България.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Lucie Jansch

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin