fbpx
2024 | Основна програма - Международна селекция Дигитално издание | 04 юни, 19:00 ч.
ЧАЙКА
FACEBOOK
OKT/ Градски театър Вилнюс – Литва

ЧАЙКА

от А. П. Чехов

Режисьор: Оскарас Коршуновас

Сценограф: Оскарас Коршуновас

Костюми: Довиле Гудачаускайте

Композитор: Гинтарас Содейка

Светлинен дизайн, автор на светлинни инсталации: Еугенийус Сабалиаускас

Видео: Аурелия Макнюте

Участват: Мартинас Недзинскас, Нела Савиченко, Дариус Мешкаускас, Гелмине Глемзайте, Витаутас Анужис, Айрида Гинтаутайте, Раса Самуолите, Дариус Гумаускас, Дайниус Гавенонис, Кирилас Глушайевас, Гиедриус Савикас

Във връзка с гостуването на спектакъла „Отело“ на високо признатия литовски режисьор Оскарас Коршуновас на платформата „Световен театър в София“, представяме под формата на онлайн излъчване и неговата знакова постановка „Чайка“ от А. П. Чехов. Тя е създадена в лабораторното студио на театъра му OKT и изгражда общо интимно пространство между актьори и зрители. Самата „Чайка“ е пиеса за театъра, изкуството и твореца, която дълбоко навлиза в човешката душа. Отношенията между майката и сина заемат централно място тук. Аркадина и Трепльов представят различни визии за изкуството. Той е млад драматург, който е завладян от изкуството и мисълта за неговото бъдеще; тя е известна актриса, но закостеняла в естетическите си разбирания. Първото представление на „Чайка“ е повратен момент в историята на театъра, обединявайки новаторските умове на Чехов, на режисьора Константин Станиславски и актьора Всеволод Мейерхолд. Коршуновас има съзнанието за това и продължава стремежа към разкриване на нови театрални реалности.

Оскарас Коршуновас е един от най-значимите литовски и европейски режисьори. Спектаклите му се играят по цял свят и често са в програмата на Единбургския и на Авиньонския фестивал. Носител е на редица национални и международни награди, сред които е престижната Европейска награда „Нови театрални реалности“ (2001). “. През 2009 г. му е присъдено почетно звание Кавалер на Френския орден за литература и изкуства. Кавалер е и на Ордена „Полярна звезда“, Швеция. Удостоен е с отличието „Златния кръст“, Полша. Специфичен подход на режисьора е, че се стреми да поставя класическите пиеси като съвременни творби, разпознавайки в тях онова, което е актуално за настоящето, а съвременната драматургия – като класика, откривайки в нея универсалното и непреходното. През 2008 г. Коршуновас открива в своя театър Студио ОКТ, в което превръща репетиционния процес в задълбочена лабораторна работа. По този начин поставя знаковите си спектакли „Хамлет“, „На дъното“, „Чайка“ и др.

На литовски със субтитри на български и английски.

Излъчването на видео запис на спектакъла e със свободен достъп на територията на България за 72 часа от 4 юни, 19:00 ч. до 7 юни, 19:00 ч. на viafest.org.

продължителност: 2 ч. 50 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin